Hlavní obsah

Na pohřeb oběti výbuchu v Novákách přišly stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZEMIANSKÉ KOSTOŽANY

S Márií Kováčovou, která zahynula při páteční explozi munice ve slovenských Novákách, se přišly ve středu rozloučit stovky lidí. Padesátiletá žena byla pohřbena v Zemianských Kostožanech na středním Slovensku. Výbuch ve Vojenském opravárenském podniku v Novákách si vyžádal celkem tři mrtvé, dalších pět lidí je stále nezvěstných. Naděje, že přežili, je takřka nulová.

Článek

"Přeji si, aby se vše pořádně vyšetřilo a viníci byli potrestáni. Obávám se, aby to nevyšumělo doztracena. Jinak bude hrozit, že i v budoucnosti budou zbytečně umírat lidé," svěřil se zhruba šedesátiletý účastník pohřbu. Kováčová byla pochována jako první z obětí exploze.

Na pohřbu nechyběl ministr obrany František Kašický, pod jehož resort podnik spadal. Dorazil také šéf zničeného závodu v Novákách Jozef Berák, který čelí kritice za údajné nedostatky v řízení firmy. Někteří jeho zaměstnanci naznačili, že se v podniku, kde se likvidovala stará munice, porušovala pravidla bezpečnosti práce.

Příčiny výbuchu se nadále vyšetřují. Berák v minulých dnech připustil, že za neštěstí cítí odpovědnost a je připraven i odstoupit. Na pohřbu s novináři hovořit nechtěl.

Nováčtí mají strach o své bezpečí

Někteří obyvatelé Novák a okolí po pohřbu vyslovovali obavy o svou bezpečnost, protože na poměrně malém území je soustředěno mnoho průmyslových podniků. Kromě vojenského závodu je to například elektrárna, důl či chemička.

Loni v listopadu Nováky zažily jiné neštěstí, při závalu v místním uhelném dolu zahynuli čtyři horníci. [celá zpráva] "Myslím, že i zástupci vlády by měli přijít s konkrétními návrhy, jak zvýšit bezpečnost ve městě a okolí," řekl novinářům primátor města Dušan Šimka.

Vláda odškodní pozůstalé

Kabinet Roberta Fica ve středu rozhodl, že nejbližší příbuzní po třech usmrcených a pěti pohřešovaných po pátečním výbuchu budou odškodněni po jednom miliónu slovenských korun (přes 820 000 Kč).

Vláda tak nepřímo potvrdila, že tragédii nepřežilo ani pět lidí, kteří jsou dosud nezvěstní. Při výbuchu byly také zraněny tři desítky lidí, někteří těžce.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku vybuchl muniční sklad, dva mrtví

Až patnáct lidských životů si podle TV Markíza mohl v pátek odpoledne vyžádat výbuch muničního skladu vojenského opravárenského podniku Dolina ve městě Nováky...

Výběr článků

Načítám