Hlavní obsah

Kanárské ostrovy - migrační brána do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z hlavních vstupů do Evropy se začínají pro migranty stávat Kanárské ostrovy. Od úterý jich dorazilo na 300, napsala agentura AFP. Za letošní rok je to jedna z největších skupin, která se na ostrovy dostala.

Foto: Julia Schaefermeyer/sos Mediterr, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle španělských záchranářů přirazilo k ostrovům od úterka osm vetchých lodí. Jeden z člunů skončil u břehů Tenerife. Bylo na něm 57 lidí včetně žen a dětí a také jeden mrtvý, který zemřel při plavbě. Ve středu museli záchranáři pomáhat plavidlům se 126 lidmi ve vodách u ostrovů Lanzarote, Fuerteventura a Gran Canaria.

Od začátku roku se ve srovnání se stejným obdobím loni počet těch, kteří tam přijeli, znásobil téměř sedmkrát. Od 1. ledna do konce srpna to bylo podle španělského ministerstva vnitra celkem 3933 lidí.

Na řeckém ostrově Lesbos hoří uprchlický tábor Moria

Evropa

Ostrovy leží v Atlantickém oceánu asi 100 kilometrů západně od Maroka. Běženci používají trasu, na níž musejí překonávat silné mořské proudy. Letos už na ní zemřelo 239 uprchlíků, přičemž za celý loňský rok to bylo 210 a o rok dříve 43 mrtvých.

Nevládní organizace připisují obnovený zájem o plavby na Kanárské ostrovy zpřísněním kontrol na středomořských trasách. Mnohé čluny se vydávají na tisícikilometrovou plavbu až ze Senegalu nebo Gambie.

Reklama

Výběr článků

Načítám