Hlavní obsah

Na jihu Ruska havarovala stíhačka MiG-29, pilot zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Astrachaňské oblasti na jihu evropské části Ruska se během plánovaného letu ve středu zřítila stíhačka MiG-29. Její pilot zemřel, uvedla agentura TASS s odvoláním na tiskovou službu Jižního vojenského okruhu.

Foto: Ondrej Maliniak/Ozbrojené síly SR

Slovenské MiGy-29

Článek

„18. srpna 2021 v Astrachaňské oblasti havaroval během plánovaného letu letoun Mig-29. Letadlo spadlo v neobydlené oblasti na místě polygonu Ašuluk. Let se konal bez výzbroje. Pilot zahynul,“ uvedl mluvčí Jižního vojenského okruhu.

Letadlo se zřítilo 1180 kilometrů jižně od Moskvy. Příčina havárie zatím není známa, úřady nehodu vyšetřují.

MiG-29 je dvoumotorový stíhací letoun čtvrté generace využívaný od 80. let minulého století. Dosahuje rychlosti až 2450 km/h a je velmi obratný. Vyzbrojen je 30mm kanónem a může nést různou podvěšenou výzbroj, především střely vzduch-vzduch. Ve výzbroji je měla i Česká republika.

V úterý se během cvičného letu zřítil u Moskvy prototyp ruského vojenského transportního letounu Iljušin Il-112V s tříčlennou posádkou, všichni lidé na palubě letadla zemřeli.

Letadlo začalo hořet a nedaleko Moskvy se zřítilo

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám