Hlavní obsah

Letadlo začalo hořet a nedaleko Moskvy se zřítilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

U města Kubinka nedaleko Moskvy havaroval v úterý prototyp nového lehkého transportního letadla Iljušin Il-112V se třemi lidmi na palubě, uvedla Sjednocená letecká korporace. Pád letounu zachytil na kameře očitý svědek. Osud tříčlenné posádky není podle agentury TASS jasný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád letadla Iljušin Il-112V u MoskvyVideo: Reuters

 
Článek

Ze záběrů je patrné, že pádu letadla předcházelo vznícení motoru pod pravým křídlem.

Hlavním pilotem trojčlenné posádky byl podle serveru Novaja Gazeta Nikolaj Kujmov, kterého v roce 2007 prezident Vladimir Putin vyznamenal Hrdinou Ruska.

Chtěli v Turecku hasit požár, osm lidí po pádu letounu zemřelo

Zahraniční

„Posádka se motor po jeho vznícení pokusila vypnout a provést přibližovací manévr podle předpisů. Z nějakého důvodu ale ztratila nad letadlem kontrolu,“ uvedl agentuře Interfax anonymní zdroj.

„Stroj je experimentální a byl testován při nadměrném zatížení,“ dodal.

Iljušin Il-112V je první vojenské transportní letadlo vyráběné v Rusku „od nuly“ v postsovětském období. Nahradit má dosluhující letadla Antonov An-24 a An-26.

Il-112V je určen k přepravě až pěti tun zbraní, vojenského vybavení, nákladu a personálu.

První zkušební let letoun uskutečnil už v březnu 2019, nesplnil tehdy ale požadavky ruského ministerstva obrany ohledně kapacity přepravovaného nákladu.

V říjnu loňského roku ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov uvedl, že by váha letadla měla být o dvě tuny nižší.

Testovací lety byly obnoveny až v březnu letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám