Hlavní obsah

Na chemoterapii chodila zbytečně. Omyl lékařů stál Britku dva roky života

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dubnu roku 2017 si vyslechla Janice Johnstonová zdrcující zprávu. Lékaři jí diagnostikovali vzácnou formu rakoviny krve a Britka podstoupila rok a půl trvající chemoterapii. Až když nezabrala, bylo odhaleno, že její zdravotní problémy způsobovala zcela jiná nemoc a drastická léčba tak byla zbytečná. Nyní dostala odškodnění ve výši desítek tisíc liber.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Třiapadesátiletá Johnstonová, která je matkou čtyř dětí, se diagnózu dozvěděla před více než třemi lety v nemocnici v anglickém Kentu. Po absolvování rok a půl dlouhé chemoterapie výrazně zhubla a vážila pouhých 45 kilogramů, trpěla nevolnostmi, únavou a závratěmi.

Její stav se však ani po chemoterapii nelepšil, a tak podstoupila vyšetření v londýnské nemocnici Guy’s Hospital, kde jí bylo sděleno, že vůbec nemá rakovinu. Její tělo pouze produkovalo vyšší množství červených krvinek, informovala BBC.

Vědci zkoušejí zlikvidovat rakovinu pomocí nůžek DNA. Má to nahradit chemoterapii

Věda a školy

„Řekli mi původně, že tu chemoterapii budu podstupovat až do konce života, jinak mi hrozí krevní sraženiny v těle a následný infarkt či mrtvice,“ říká Johnstonová, která po šokujícím zjištění začala řešit věc s právníky.

„Dva roky jsem nemyslela na nic jiného. Jsou to dva roky života, které mi už nikdy nikdo nevrátí,“ je si jistá Britka, která kvůli léčbě také opustila zaměstnání jako pomocná zdravotní sestra.

„Ztratila jsem důvěru v lékaře. Kdyby mi tenkrát udělali všechna potřebná vyšetření, tak jsem tady dnes seděla, neměla bych za sebou chemoterapii a měla bych zaměstnání,“ konstatovala Johnstonová, která dokonce vystupovala na pódiu při akcích konaných na podporu boje proti rakovině.

Krevní test, který může změnit boj s rakovinou, začnou zkoušet na lidech

Věda a školy

Po zjištění pochybení uplatnila Johnstonová nárok na odškodné kvůli nedbalosti lékařů. „Nejen, že utrpěla fyzickou újmu. Představte si, že řeknete takovou zprávu manželovi a čtyřem dětem,“ zamýšlí se právník Johnstonové.

Nemocnice chybu uznala a nabídla pacientce mimosoudní vyrovnání. Na to Johnstonová přistoupila, a přijde si tak celkem na 75 950 liber, v přepočtu zhruba 2 200 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám