Hlavní obsah

Pobaltské země ze solidarity k Česku vyhošťují čtyři ruské diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Litva, Lotyšsko a Estonsko v solidaritě s Českem, které se dostalo do roztržky s Moskvou, nařídily čtyřem ruským diplomatům, aby opustili jejich území. Podle agentury Reuters o tom informoval litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis a potvrdil to i jeho lotyšský kolega Edgars Rinkévičs.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Vlajky Litvy a Evropské unie. Ilustrační foto.

Článek

„Na znak solidarity s našimi českými spojenci a kvůli narušení Vídeňské konvence se Lotyšsko rozhodlo vyhostit ruského diplomata,“ cituje agentura TASS z prohlášení, které vydal šéf lotyšské diplomacie Rinkévičs.

Akt solidarity: Slovensko vyhostí tři ruské diplomaty

Evropa

„Lotyšsko nebude trpět podvratnou činnost na svém území ani na území svých partnerů a spojenců,“ uvedl také Rinkevičs.

Litva vyhostila dva Rusy, Estonsko jednoho.

Krize vztahů s Ruskem

Česko-ruské vztahy jsou na bodu mrazu od sobotního večera, kdy představitelé české vlády zveřejnili, že bezpečnostní složky našly důkazy o zapojení ruských tajných služeb do explozí muničních skladů ve Vrběticích z roku 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Nový český ministr začal ultimátem Rusku, informují ruská média o diplomatické roztržce

Evropa

Česko v reakci vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli označeni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva na oplátku vypověděla 20 českých členů české diplomatické mise včetně zástupce velvyslance, čímž české velvyslanectví v Rusku fakticky paralyzovala.

Česko ve středu zareagovalo ultimátem – buď Rusové umožní do čtvrtečního poledne návrat vyhoštěných českých diplomatů, nebo Česko sníží počet těch ruských na ambasádě v Praze. Rusové nereagovali a Česko se tak rozhodlo zastropovat počet Rusů na ambasádě v Praze na úrovni stavu českého zastoupení v Moskvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám