Hlavní obsah

Na brutálním zásahu proti demonstrantovi v Manchesteru se podílel čínský konzul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vysoce postavený čínský diplomat se podílel na nedělním brutálním zásahu proti demonstrantům, kteří protestovali před čínským konzulátem v Manchesteru. Uvedla to stanice BBC s odvoláním na vyjádření poslankyně Alicie Kearnsové.

Britská policie vyšetřuje případ demonstranta napadeného u čínského konzulátuVideo: Reuters

 
Článek

„Viděli jsme čínského generálního konzula, jak strhává plakáty a rozbíjí pokojný protest,“ uvedla Kearnsová, která využila práva poslanců mluvit v Parlamentu, aniž by jim za to hrozil právní postih.

Politička předtím poslancům řekla, že generální konzul strhával plakáty a pak způsobil vážné zranění občanovi Hongkongu, jednomu z těch, kteří byli hospitalizováni kvůli tomu, že se účastnili pokojného protestu.

„Někteří demonstranti pak byli zataženi do areálu konzulátu, aby je dál bili představitelé, kteří byli identifikováni jako členové Komunistické strany Číny (CCP),“ podrobně popsala Kearnsová dění u konzulátu.

„Nemůžeme dovolit CCP, aby do země importovala jejich bití protestujících, jejich umlčování svobody projevu, a umožnit potlačování protestů na britské půdě,“ dodala poslankyně, která dění v Manchesteru označila za eskalaci.

Čínská verze události a britská reakce

Čína na obvinění konzula ze strany poslankyně nijak nereagovala, ale čínské ministerstvo zahraničí postup osazenstva konzulátu hájilo.

Mluvčí ministerstva Wang Wen-pchin řekl, že lidé nezákonně vnikli do areálu konzulátu, přičemž v takovém případě by měli diplomaté jakékoli země podniknout „nutná opatření“.

Podle něj byl stržen i zesměšňující portrét čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Britský ministr zahraničí James Cleverly však s postupem Číňanů nesouhlasí, což dal najevo na Twitteru.

„Nařídil jsem předvolat čínského chargé d’affaires s požadavkem, aby vysvětlil šokující nedělní scény před generálním konzulátem v Manchesteru. Pokojný protest je základním právem ve Velké Británii a čínská vláda to musí respektovat,“ uvedl.

Británie uvedla, že se uskutečnilo jednání s tajemníkem velvyslance Jangem Siao-kuangem, jemuž bylo zopakováno, že všichni diplomaté a konzulární pracovníci musejí respektovat zákony a předpisy Spojeného království.

Labourista Afzal Khan spolu s několika dalšími poslanci požaduje, aby byl čínský generální konzul označen za nežádoucí osobu.

Policejní zpráva

BBC podotkla, že oficiální čínská verze události je v rozporu se sdělením policie a záznamy z bezpečnostních kamer. Podle policie se před konzulátem shromáždilo v neděli odpoledne asi 30 až 40 lidí.

„Krátce před čtvrtou odpoledne vyšla malá skupina mužů z budovy a jednoho člověka vtáhla do areálu konzulátu a napadla ho. Ze strachu o bezpečnost muže policisté zasáhli a vytáhli oběť z areálu konzulátu,“ uvedla BBC.

BBC upozornila, že na rozdíl od velvyslanectví je konzulát britskou půdou, kam ale nelze vstupovat bez souhlasu Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám