Hlavní obsah

Muž znásilňoval nevlastní dceru, dostala ho po 20 letech, když vystudovala práva

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tina Rentonová, kterou po devět let znásilňoval její otčím, se nakonec dočkala spravedlnosti. Když vystudovala práva, zjistila, že je ho možné stíhat i dvacet let poté, co ji naposled zneužil. Otčím byl v pátek ve Velké Británii odsouzen na 14 let, uvedl list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rentonovou znásilňoval mezi lety 1981 až 1990 její otčím David Moore. Prvně ji zneužil, když jí bylo šest.

Dívka odešla z domova v patnácti. Za svobodna měla dvě děti. Čin neohlásila. „Odkládala jsem oznámení na policii, poté, co jsem odešla z domu, protože jsem se dostala do špatného vztahu a pak jsem zápolila se životem jako svobodná matka,“ řekla listu Daily Mail.

Ve třiceti letech se ale rozhodla studovat práva na Essexské univerzitě. Při studiích zjistila, že muž, který jí ukradl dětství, může být stále stíhán.

Obvinění podala po studiích

Když ukončila bakalářská studia, to jí bylo 35 let, obrátila se na policii: „Nemyslela jsem si, že je možné dovést případ před soud po tolika letech. Dříve jsem o něm neinformovala, protože jsem byla mladá matka, chyběla mi sebedůvěra a bylo by pro mne těžké projít celým procesem. Když jsem v roce 2009 kontaktovala policii, byla jsem v dobrém stavu a cítila jsem se připravena předložit případ – teď, nebo nikdy.“

Když byl nyní 59letý otčím odsouzen, uvedla: „Jsem potěšena, že dostal 14 let, ačkoli byste mohli říci, že žádný trest není dost dlouhý. Zneužívání mi velmi zkomplikovalo to, abych věřila mužům. Věřila jsem mu a zneužil toho.“ I to se nakonec zlepšilo, loni se vdala.

Přestože měla jako oběť sexuálně motivovaného činu nárok na anonymitu, rozhodla se vystoupit veřejně, aby i ostatní oběti podpořila ve snaze dosáhnout spravedlnosti.

„Doufáme, že to povzbudí ostatní oběti zneužívání, aby získaly důvěru v policii a v justici,“ řekl inspektor Andy Keen z týmu Metropolitní policie vyšetřujícího zneužívání dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám