Hlavní obsah

Muž, který nosil ruský jaderný kufřík, se pokusil o sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vadim Zimin, který nosil Borisi Jelcinovi kufřík s kódy k jaderným zbraním a naposled stál v čele jednoho odboru Ústředního celního úřadu, byl nalezen postřelený ve svém bytě v Krasnogorsku, napsal v úterý list Moskovskij komsomolec, podle něhož se pokusil o sebevraždu v době, kdy čelil podezření z braní úplatků.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin (druhý zprava). Jeden z mužů na snímku drží kufřík s kódy k jaderným zbraním.

Článek

V bytě byl v době incidentu i Ziminův bratr, který zavolal záchranku. Ta postřeleného převezla ve vážném stavu na jednotku intenzivní péče, je v kómatu.

Před střelbou oba popíjeli, bratr pak odešel do jiné místnosti a Zimin vystřelil.

Zimin je plukovník Federální ochranné služby (FSO) ve výslužbě a naposled pracoval ve vedení celního úřadu. Loni v prosinci byl zadržen kvůli podezření, že bral úplatky od podnikatele, který mu musel dávat deset procent z každé státní zakázky. Byl vyhozen a v domácím vězení. Jakoukoli vinu popíral.

Putin byl vždycky takový! Posadil mě na židličku a četl mi, co na mě má, popsal britský expremiér

Zahraniční

V FSO měl na starosti nosit kufřík s kódy k jaderným zbraním, které musí mít prezident u sebe. Tuto činnost vykonával v době, kdy byl prezidentem Boris Jelcin. Ve službě zůstal i po nástupu Putina, ale není jasné, jakou činnost pro něj vykonával, uvedl britský list Mirror. Dosáhl hodnosti plukovníka.

Ziminova partnerka, která jako zdravotnice nyní působí u ruských jednotek na Ukrajině, podle listu uvedla, že si jí partner v telefonátech stěžoval na chudobu. Bývalý důstojník ochranky prezidentů upadl po ztrátě práce a příjmu do deprese. Podle bratra, který jej nalezl zraněného v bytě v okolí Moskvy, také pil.

Reklama

Výběr článků

Načítám