Hlavní obsah

Možný budoucí britský premiér má kostlivce ve skříni. Nelegální prodej zmrzliny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Šéf britských labouristů Keir Starmer, který má podle průzkumů šanci stát se v příštím roce premiérem, má kostlivce ve skříni z mládí. Spolu se svým kamarádem z vysokoškolských studií prodával v 80. letech nelegálně zmrzlinu na francouzských plážích. Serveru Politico to řekl Starmerův známý John Murray, kterého kvůli tomu policie zadržela. Starmerův postih byl zřejmě mírnější – policie mu jen zmrzlinu zabavila.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Murray serveru řekl, že se společně se Starmerem nechali na začátku 80. let nalákat na inzerát, který sliboval bohaté výdělky z prodeje zmrzliny na pláži ve Francii. Realita, na kterou narazili na jihu Francie, však byla výrazně střídmější než náborové sliby.

„Pláž byla přeplněná dalšími prodejci zmrzliny, protože se všichni nechali obalamutit, že si mohou vydělat stovky liber za den,“ řekl Murray, který odhadl svůj denní výdělek na čtyři francouzské franky.

„A také jsme tehdy zjistili, že to nebylo legální,“ řekl Murray. Oba mladé britské studenty chytila při prodeji bez licence policie.

Foto: Reuters

Předseda labouristů Keir Starmer

„Popravdě řečeno, zadrželi mě,“ dodal Murray, který si ale nebyl jistý, zda jeho známý ze studií a současný šéf největší britské opoziční strany také skončil na policejní služebně. „Myslím, že mu zabavili zmrzlinu,“ řekl Murray.

O svobodu přišla zmrzlina

Podle vyjádření mluvčího Labouristické strany nebyl tehdy Starmer zadržen a policie si ani nezaznamenala jeho údaje. „Ztráta svobody se tak týkala jen několika zmrzlin ve slevě,“ uvedl.

Starmer si v politice vybudoval pověst na důsledném dodržování zákonů a norem, díky čemuž se vymezil vůči bývalému premiérovi Borisi Johnsonovi v případě takzvané Partygate neboli porušování pandemických omezení na večírcích v sídle britské vlády.

Podle deníku The Guardian má Starmer mezi politiky přezdívku „Pan pravidlo“. V minulosti navíc předseda labouristů šéfoval prokuratuře.

Lékař přišel o práci, protože dítěti předepsal zmrzlinu a videohry

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám