Hlavní obsah

Moskvanům se nelíbí stavba obří mešity, Kadyrov by je poslal do zákopů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Obyvatelé moskevské čtvrti Kosino-Uchtomskij od února protestují proti stavbě mešity pro 60 tisíc věřících na březích Svatého jezera. Mešita by měla být větší než moskevský chrám Krista Spasitele, který je největším pravoslavným kostelem na světě. Lidé se bojí, že se změní charakter místa. To pobouřilo čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Ramzan Kadyrov

Článek

Kadyrov protestující označil za „zbabělce a provokatéry“. Protesty vnímá jako „otevřenou provokaci“ a „pokus vnést rozkol mezi občany jedné země“. „Organizátoři jednají ve prospěch západních zájmů bez ohledu na to, jak to zdůvodňují,“ rozohnil se Kadyrov na Telegramu.

„Kdyby všichni účastníci mítinku celou svou duší a srdcem přišli s ideou bránit ruskou zemi, pak vpřed do zákopu s automaty!“ uvedl.

Kadyrov označil svého koně ukradeného v Česku za oběť sankcí, stojí prý čtvrt miliardy

Evropa

Vzpomněl při tom, jak Rusové bojují o zabrané území na frontové linii. „Vezměte automat, odstrčte muslima, který dnes místo vás bojuje na ruském Donbasu, a ukažte své vlastenectví, jak moc milujete svou vlast, svými činy, a ne slovy nebo provokacemi,“ napsal.

Pozemek na stavbu duchovního centra má rozlohu skoro 10 hektarů. Moskva jeho pronájem schválila a na místě už jsou stavební stroje, lidé ale dál protestují. Chodí na místo „na procházku“, aby dali najevo svůj nesouhlas.

Mluví mimo jiné o obavách z přílivu migrantů a růstu zločinnosti, což dokládá, že xenofobie a islamofobie v Rusku dál existuje, i když Kadyrov prohlašuje, že na frontě bojují bok po boku Rusové, Čečenci, Baškirové, Tataři, křesťané i muslimové a společně brání zemi.

Místních obyvatel se zastal i poslanec Státní dumy Michail Deljagin, který se také netajil xenofobními názory. Projekt označil za „specifické islámské město“ a poznamenal, že by se vzhledem k národnostní politice Ruské federace nemuselo mluvit o Moskvě, ale o Moskvabadu.

Ukrajinci na hranicích s Běloruskem vztyčili projektor. Ukazuje zločiny v Buči a odrazuje Minsk od války

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám