Hlavní obsah

Moskevská protivzdušná obrana přišla o velitele. Kvůli korupci mu hrozí 15 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda ztratila dalšího generála. Konstantin Ogijenko ale nepadl v boji, zadržela ho ruská vojenská policie kvůli korupci a hrozí mu až 15 let vězení. Dnes již bývalý velitel moskevské protivzdušné obrany je podle ruské státní agentury TASS ve vazbě.

Foto: Bez zdroje

Generál Konstantin Ogijenko na snímku úřadu města Balašicha

Článek

Jednotkám střežícím ruskou metropoli před útoky ze vzduchu přestal Ogijenko podle agentury TASS velet v červenci, kdy ho pro podezření z braní úplatků zadržela vojenská policie.

Aféra se podle stanice Radio 1 týkala lukrativních pozemků v Dolgoprudném a Lobni u Moskvy, které byly v majetku ruského ministerstva obrany, ale „skupina zájemců“ sdružená ve spolku Naděžda je chtěla proměnit ve stavební parcely.

Ogijenko se proto opakovaně sešel s dalším generálem, velitelem 4. divize protivzdušné obrany Dmitrijem Běljackým, který byl jeho podřízeným.

Za pomoc s vyvedením pozemků z majetku ministerstva obrany měli inkasovat 30 milionů rublů (6,9 milionu korun). Dostali ale pouze první splátku ve výši 500 tisíc rublů (115 tisíc korun). Poté se vše provalilo a úplatkáři se ocitli za mřížemi.

Zločinné spolčení

Běljackij během výslechů částečně přiznal vinu, uzavřel s vyšetřovateli dohodu o vině a trestu, a proto je nyní v domácím vězení. Ogijenko ale podle stanice trvá na své nevině a na konci srpna mu soud prodloužil vyšetřovací vazbu do konce listopadu.

Bývalému veliteli moskevské protivzdušné obrany podle agentury TASS hrozí osm až 15 let vězení.

Vzhledem k tomu, že se trestného činu dopustil ve „zločinném spolčení“, předpokládá se, že jeho trest se bude v případě prokázání viny pohybovat v horní hranici sazby.

Korupce jako vlastizrada. Zelenskyj slibuje přísný zákon

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám