Hlavní obsah

Moře u Chorvatska okupují invazivní druhy ryb a krabů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatský rybář Marko Kristić už desítky let vrhá své sítě do vod Jaderského moře. Jeho úlovek a živobytí ale ohrožuje stále více invazivních rybích druhů, mezi nimi ploskozubec evropský (Sparisoma cretense). Jeho původním domovem je přitom východní Atlantik, od Portugalska po Senegal.

Na Jadranu se objevila nová invazivní ryba, ohrožuje místní druhyVideo: Reuters

 
Článek

Původní druhy ryb a krabů v Jadranu a živobytí tamních rybářů ohrožuje podle agentury Reuters na pět desítek invazivních druhů. Jde o důsledek klimatických změn i zvýšené námořní dopravy.

Foto: Profimedia.cz

Ploskozubec evropský (Sparisoma cretense)

„Ploskozubec se na jižním Jadranu objevil asi před 15 lety,“ řekl Kristić. Od té doby se stal běžným úlovkem v jeho sítích. Má to ale háček. Zatímco v původní domovině je ploskozubec považován za pochoutku, obyvatelům Krističovy rodné vesnice Molunat a jejího okolí nic neříká.

„Nemohu to nikomu prodat. Místní obyvatelé tuhle novou rybu jíst nebudou a turistům ji nenabídnou, protože ji neznají,“ postěžoval si Kristić.

Foto: Stevo Vasiljevic, Reuters

Invazní druhy perutýnů (Pterois miles) se dostávají do vod Jadranu. Původně pocházející ze západního Indo-Pacifiku

Podle Nenada Antoloviče z Institutu pro mořský a pobřežní výzkum se sídlem v Dubrovníku populace ryb v Jadranu, nejsevernějším výběžku Středozemního moře, poklesla kvůli nadměrnému rybolovu, ale i klimatickým změnám, které přilákaly nové druhy.

„Jadran se mění, otepluje se. Kvůli tomu se objevují nové organismy. Tím myslím nejen ryby, ale také plankton a řasy,“ vysvětlil výzkumník. „A ohrožují zhruba 460 původních druhů ryb,“ dodal.

Černohorské pobřeží sužuje krab modrý

Podle údajů z roku 2023, které shromáždila italská agentura pro udržitelný hospodářský rozvoj (ENEA), se Středozemní moře stává nejrychleji oteplujícím se mořem na planetě.

Některé z nových ryb objevujících se v Jadranu i celém Středozemním moři jsou pro člověka nebezpečné, například jedovatý perutýn nebo odranec pravý, který patří mezi nejjedovatější ryby na světě a bodnutí jeho ostny, které mu rostou ze hřbetní ploutve, může být pro člověka smrtelné.

Foto: Australian Museum

Kalín Cuvierův (Tetragonurus cuvieri Risso)

Minulý měsíc pak rybář z oblasti v okolí chorvatského Dubrovníku ulovil kalína Cuvierova, který si libuje v hlubokých vodách a až dosud byl na Jadranu velmi neobvyklý.

Podle vědců z Institutu mořské biologie v přímořském Kotoru v sousední Černé Hoře je jedním z nejnebezpečnějších invazních druhů krab modrý, jehož domovinou je západní Atlantik či Mexický záliv.

Foto: Stevo Vasiljevic, Reuters

Krab modrý na snímku pořízeném u černohorského pobřeží

„Dorazil k nám asi před 20 lety a je jedním z nejagresivnějších invazivních druhů ve Středomoří,“ uvedla Olivera Markovičová. „Populace ostatních korýšů, jako je krab pobřežní, byly na některých místech zcela vyhubeny,“ řekla.

„Přesto nám největší starosti dělají perutýni. Jsou draví a způsobují značné škody na ekosystémech,“ doplnil její kolega Ilija Cvetković.

Invaze jedovatých perutýnů do Jadranu pokračuje, varují chorvatské úřady

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám