Hlavní obsah

Moldavsko se obává ruské ofenzivy k Podněstří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišiněv

Šéf moldavské bezpečnostní služby Alexandr Musteata varoval před „vysokým rizikem“ nové ruské ofenzivy přes Ukrajinu k separatistickému Podněstří. Jeho slova se nesou v podobném duchu jako vyjádření několika ukrajinských vojenských velitelů o možné velké ruské ofenzivě na počátku příštího roku.

Foto: ČTK/AP

Tiraspol je správním střediskem separatistického Podněstří . Na snímku budova místního ministerstva vnitra.

Článek

Musteata televizi TVR -Moldova řekl, že Rusko má stále zájem získat pozemní spojnici Ruska přes Ukrajinu do Podněstří: „Otázkou není, zda Ruská federace podnikne nový postup k území Moldavska, ale kdy to udělá.“ S varováním přišel v den návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina, ministra zahraničí Sergeje Lavrova a ministra obrany Sergeje Šojgua v Minsku.

Moldavská tajná služba je přesvědčena, že Rusko má několik scénářů, jak dosáhnout hranic Moldavska. Je podle ní možné, že pozemní ofenziva může být zahájena už v lednu nebo v únoru. Druhou možností je její spuštění v březnu až dubnu.

V separatistickém Podněstří ležícím na východním břehu Dněstru je dislokováno na 1500 ruských vojáků. Také je tam velký sklad zbraní.

Moldavsko vypíná vysílání ruských a proruských televizí v zemi

Válka na Ukrajině

Jedna z ruských raket dopadla v Moldavsku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám