Hlavní obsah

Mobilizovaný mladík uspěl se žalobou u ruského soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský soud poprvé vyhověl žalobě mobilizovaného občana a uznal jeho povolání do armády za nezákonné, oznámil právník a ochránce lidských práv Pavel Čikov, od něhož tuto zprávu převzala média včetně ruské redakce BBC. Průlomový verdikt vynesl soud v Gatčině, asi 50 kilometrů od Petrohradu na severozápadě Ruska.

Foto: ČTK/AP
Článek

„Soud vyhověl žalobě mobilizovaného,“ napsal Čikov na Telegramu. Třiadvacetiletý Pavel Mušumanskij dříve kvůli své náboženské víře místo povinné vojenské služby v armádě absolvoval alternativní civilní službu.

Po vyhlášení mobilizace však dostal povolávací rozkaz a rovnou jej poslali do vojenské jednotky - a to bez ohledu na námitky Mušumanského, který si stěžoval i na to, že jej odvedli bez jakéhokoli lékařského vyšetření.

Muž se obrátil na soud, který ještě v říjnu předběžným opatřením pozastavil platnost rozhodnutí o mobilizaci až do vyřešení případu.

Bez ohledu na toto rozhodnutí soudu - a bez ohledu na informaci z vládního portálu, že se mobilizace nevztahuje na občany, kteří si odsloužili alternativní civilní službu - vojenská jednotka a vojenská správa nechtěly Mušumanského pustit domů. A to i přesto, že podle zákona se rozhodnutí soudu mají plnit neprodleně pod hrozbou pokuty, napsal tehdy list Kommersant.

Kreml chystá druhou vlnu mobilizace, píše ISW. Putin přitom mluvil o konci

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám