Hlavní obsah

Mladičkou Somálku propašovali do Británie, aby jí odňali orgány a prodali je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Obchodníci s lidmi se pokusili do Velké Británie propašovat děvče ze Somálska s úmyslem prodat je za účelem odnětí jeho orgánů k dalšímu obchodu. O zjištění policie informoval v minulých dnech deník The Daily Telegraph.

Foto: Phil Noble , Reuters

Britská policie. Ilustrační foto

Článek

Je to první případ svého druhu, upozornil list. Policie neupřesnila věk ani totožnost dívky, britské noviny ale o ní referovaly jako o dítěti. Není ani jasné, co se s dívkou stalo. Britské charity nicméně uvedly, že se pravděpodobně nejedná o ojedinělý případ.

Obchod s lidmi je v Británii na rekordním vzestupu, jen za loňský rok podle policie narostl o polovinu. Většinou je obchodníci s lidmi zneužívají k otrockým pracím a prostituci. Nezřídka se také stává, že ženy jsou opakovaně znásilňovány.

Loni mezi nimi bylo 371 dětí nejčastěji pocházejících z Vietnamu, Nigérie a Číny.

Případ pašování člověka za účelem získání jeho tělesných orgánů zaznamenali Britové poprvé loni, konkrétně šlo o dospělou ženu.

Černý trh s orgány kvete, varuje WHO

Světová zdravotnická organizace upozorňuje na to, že kvůli nedostatku orgánů k transplantacím bují černý trh i turismus s účelem jejich získání. WHO varuje, že oběťmi se stávají „nejchudší a nejzranitelnější skupiny“ a neoficiální koupí orgánů se lidé podílejí na organizovaném zločinu.

Nejčastěji pašovaným lidským orgánem jsou ledviny, což je dáno tím, že člověk po odnětí jedné pouze s druhou z páru přežije. Ročně je jich ilegálně pašováno okolo 7000. Obchod s nimi vydělává ročně víc než miliardu dolarů (zhruba 19 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

V EU je 880 tisíc otroků

Na území členských států Evropské unie působí na 3600 mezinárodních kriminálních organizací. V Unii žije v otrockých podmínkách zhruba 880 000 lidí, z nichž...

Výběr článků

Načítám