Hlavní obsah

Ministr vnitra Kaliňák rezignuje, píší na Slovensku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V pondělí by měl odstoupit z funkce slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr-sociální demokracie). Oznámila to agentura SITA s tím, že jeho možnou nástupkyní je Kaliňákova náměstkyně Denisa Saková ze stejné strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

Saková působila v letech 2012 až 2016 na ministerstvu vnitra jako vedoucí služebního úřadu. K možné výměně Kaliňáka se vedení Směru zatím odmítlo vyjádřit. Ministr sociálních věcí, práce a rodiny Ján Richter tvrdí, že Kaliňák má plnou podporu strany Směr.

Kaliňák čelí dlouhodobě kritice za své vztahy s podnikateli s nejasným pozadím a od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové je pod silným tlakem. Premiér Robert Fico zatím Kaliňáka pokaždé podržel, ale nyní jeho odchod požaduje i menší koaliční strana Most-Híd.

Po vraždě novináře a jeho přítelkyně odstoupil zatím pouze ministr kultury Marek Maďarič. [celá zpráva]

Fica rovněž opustil blízký spolupracovník Roman Šipoš. Dále dočasně odešli z funkcí tajemník bezpečnostní rady Viliam Jasaň a hlavní poradkyně Mária Trošková, kteří jsou podezřelí z kontaktů na italské podnikatele působící na východním Slovensku. [celá zpráva]

Na možné propojení Italů na kalábrijskou mafii poukázal Kuciak ve své poslední reportáži. [celá zpráva]

Opozice žádá předčasné volby

Představitelé opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) po čtvrtečním jednání s prezidentem Kiskou řekli, že jediným řešením situace jsou předčasné volby.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

„Jsme přesvědčeni, že dnešní vláda a složení parlamentu neodpovídají tomu, co chtějí občané. Jsme přesvědčení, že nejférovější řešení jsou předčasné volby, aby voliči řekli, jakou vládu si přejí,“ řekl po jednání s Kiskou předseda SaS Richard Sulík.

Reklama

Výběr článků

Načítám