Hlavní obsah

Dva týdny po vraždě novináře: Policie nic nemá a přestala komunikovat

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská policie ani dva týdny po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové pachatele nedopadla a o výsledcích vyšetřování neinformuje. Politici mezitím sledují vlastní cíle a v ulicích slovenských měst se připravují další masové protesty.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pieta za zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku.

Článek

Na žádost dozorujícího prokurátora uvalila slovenská policie na případ dvojnásobné vraždy informační embargo a ve stínu politických událostí se zdá, že se vyšetřování dostalo na vedlejší kolej.

„Na základě pokynu dozorujícího prokurátora není možné ze strany policie poskytovat informace k případu dvojnásobné vraždy ani k jednotlivým informacím z vyšetřování případů souvisejících s touto kauzou. V současnosti se proto policie nebude vyjadřovat k žádným otázkám,“ píše se v oficiálním prohlášení policie.

Premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) přitom zdůrazňuje, že na případě pracuje stočlenný vyšetřovací tým, slovenským policistům pomáhají kolegové z České republiky, Itálie, z FBI i ze Scotland Yardu. Policie uskutečnila razie na východním Slovensku, zadržela sedm Italů, které však byla nucena po uplynutí zákonné lhůty 48 hodin propustit.

Právě o působení kalábrijské mafie na východě Slovenska Ján Kuciak psal. Policie připustila, že vražda může souviset právě s jeho prací. Tuto verzi považuje nadále za jeden z hlavních směrů vyšetřování případu.

Den vraždy

Je zvláštní, že policie stále neoznámila datum, kdy se měly vraždy odehrát. Těla Kuciaka a Kušnírové byla nalezena 25. února večer, ale rodina je přesvědčena, že k vraždě došlo o čtyři dny dříve.

Matka zavražděné dívky Zlatica Kušnírová tvrdí, že se s dcerou nemohla spojit od 21. února a sousedé v obci Veľká Mača u Galanty potvrdili, že v domě mladých lidí se čtyři dny nepřetržitě svítilo. Termín vraždy přitom ve většině případů zcela spolehlivě prokáže pitva.

Politika v popředí

Fakt, že vyšetřování policie uvízlo na mrtvém bodě, nahrává politikům, kteří ve stínu tragédie rozehrávají vlastní hru. Prezident Andrej Kiska zahájil jednání s představiteli opozičních politických stran o řešení současné krize. Navrhuje rekonstrukci vlády nebo předčasné volby.

Opozice chce svolat mimořádní schůzi parlamentu, na níž se pokusí Ficově vládě vyslovit nedůvěru. Pro tento krok ale nemá dostatek hlasů.

Fico mezitím rozvíjí své konspirační teorie o přípravě převratu v režii prezidenta a opozice. Do svých úvah zapojil i loňské setkání prezidenta Kisky s americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem v New Yorku. „Scénář nebyl napsaný na Slovensku,“ naznačuje opakovaně Fico.

Chce udržet koalici

Opozice označuje tyto úvahy za nebezpečné. Předseda strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič zhodnotil postup premiéra slovy: „Vybral si za terč 88letého maďarského Žida v Americe a využije pudy lidí, kteří se domnívají, že za vše mohou Židé a Amerika“.

Fico chce příští pondělí jednat s představiteli nejmenší koaliční strany Most-Híd. Je možné, že navrhne odchod kritizovaného ministra vnitra Roberta Kaliňáka z funkce, aby udržel vládní koalici pohromadě. Otázka zní, zda už nebude pozdě.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

V pátek se v desítkách slovenských měst konají protestní shromáždění pod heslem „Postavme se za slušné Slovensko“, na nichž avizovaly účast tisíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám