Hlavní obsah

Slovenský ministr kultury Maďarič podal demisi

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič (Směr-sociální demokracie) kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové podal v pondělí do rukou prezidenta Andreje Kisky demisi. Funkci ministra kultury bude dočasně zastávat místopředseda vlády pro investice Peter Pellegrini.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič

Článek

„O tom, že funkci ministra kultury bude zastávat pan Pellegrini, jsem se dozvěděl od pana prezidenta,“ připustil Maďarič.

Kiska ocenil jeho politické gesto. „Mnozí jiní by si z něho mohli vzít v tomto směru příklad,“ řekl prezident.

Maďarič připustil, že ve vládě musí dojít k dalším změnám a otevřeně mluvil o nevyhnutelnosti odchodu ministra vnitra Roberta Kaliňáka z funkce. „Možná, kdyby k nějaké změně došlo minulý týden, tak by situace byla klidnější. V politice je důležité dělat adekvátní rozhodnutí ve správný čas,“ zdůraznil exministr. Připustil, že předčasné volby si může nakonec vynutit společenská situace.

Exministr vyjádřil naději, že jeho strana Směr s ním bude v dalším období normálně komunikovat. „Věřím, že strana Směr opět získá cit pro realitu. Nejsem zastáncem předčasných voleb,“ řekl Maďarič v souvislosti se současnou politickou situací na Slovensku.

Maďarič už minulý týden řekl, že jeho demise souvisí s vraždou novináře a jeho snoubenky. „Po tom, co se stalo, si nedokážu představit, že bych klidně seděl na místě ministra. Z věcného hlediska má z vlády nejblíže k médiím právě ministerstvo kultury. Nedokážu se vyrovnat jako ministr kultury s tím, že za mého působení byl zavražděn novinář,“ řekl Maďarič minulý týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám