Hlavní obsah

Posselt: Sudetští Němci odmítají kontroly na hranicích s Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sudetští Němci odmítají znovuzavedení kontrol na hranicích s Českou republikou, což po spolkové ministryni vnitra Nancy Faeserové požadují Sasko s Braniborskem. V pátek to v Řezně u příležitosti začínajícího sudetoněmeckého sjezdu prohlásil šéf sudetských Němců Bernd Posselt.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt

Článek

„My sudetští Němci jsme důrazně proti zavádění stacionárních kontrol na německo-českých hranicích, jak premiéři Saska a Braniborska bohužel žádají. Jsem rád, že (bavorský premiér) Markus Söder se k nim nepřipojil,“ řekl Posselt.

Český premiér Petr Fiala před zhruba dvěma týdny jednal v Bavorsku se Söderem, který mu řekl, že stacionární kontroly na pomezí s Českem Bavorsko nepožaduje. Söder to zdůvodnil mimo jiné tím, že Česko kvalitně chrání své hranice.

„Jsem rozhodně proti kontrolám. A na sudetoněmeckém sjezdu zdůrazníme, že my sudetští Němci nechceme mezi Bavorskem a Čechy v srdci Evropy žádné hraniční kontroly. To nepatří do Evropy, není to evropské, je to antievropské,“ dodal Posselt.

Sudetští Němci mají novou sociální síť. Láká i Čechy

Internet a PC

Faeserová, která o kontrolách rozhoduje, požadavky Braniborska a Saska odmítla a ve čtvrtek oznámila, že Německo kvůli ilegální migraci na tomto pomezí posílí policejní hlídky. Policisty doplní mobilní jednotky a policie bude intenzivněji provádět takzvané skryté namátkové kontroly.

Rakušan jednal s Faeserovou

Český ministr vnitra Vít Rakušan se v pátek v Petrovicích na Ústecku setkal s Faeserovou, se kterou se shodl, že znovuzavedení kontrol je až krajním řešením. Německá ministryně uvedla, že otevřené hranice jsou důležité pro každodenní život občanů a nerada by to měnila. Proto Německo od znovuzavedení kontrol upustilo, dodala.

Tento měsíc se německý kancléř Olaf Scholz dohodl s premiéry spolkových zemí, že Německo může podle migrační situace zavádět dočasné kontroly na hranicích se svými sousedy po vzoru těch, které od roku 2015 provádí na pomezí s Rakouskem. Tyto kontroly ale nejsou plošné po celé délce hranic s Rakouskem, ale jen na vybraných přechodech.

Posselt: Sudetští Němci chtějí stavět mosty mezi Čechy a Němci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám