Hlavní obsah

Migranti drží hladovku na srbsko-maďarské hranici, Europol odhalil převaděče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Brusel

Skupina asi padesáti migrantů drží od neděle hladovku přímo na srbsko-maďarské hranici u obce Horgoš. Maďarská veřejnoprávní televize M1 uvedla, že migranti si tím chtějí vynutit vstup do Maďarska. Rakouské a maďarské úřady mezitím ve spolupráci s Europolem odhalily převaděčskou síť, která pašovala běžence přes hranice.

Foto: MTI

Migranti drží hladovku.

Článek

Migranti odmítají přespávat v připravených stanech a přijímat potravu, pijí pouze vodu. Podle agentury MTI drží nad hlavami transparenty s nápisy: Lidskost pro migranty, Děkujeme Srbsko, či Proč se na nás zlobíš, Maďarsko?

Tato skupina dorazila v neděli pěšky až z Bělehradu. „Budeme držet hladovku, dokud Maďarsko neotevře své hranice,“ řekl uprchlík z Afghánistánu televizi M1.

V provizorním táboře u Horgoše je podle odhadů televize asi 600 běženců, kteří se však k hladovce nepřidali. Maďarsko pouští na své území přes tranzitní zóny jen 30 migrantů denně.

Foto: MTI

Migranti přijímají pouze vodu.

Srbský ministr sociálních věcí Aleksandar Vulin tvrdí, že do země přichází v posledních dnech méně uprchlíků. „Při společné akci armády a policie se podařilo přerušit trasy převaděčů ve směru z Bulharska a Makedonie,“ uvedl ministr na tiskové konferenci ve městě Subotica nedaleko hranic s Maďarskem.

Rozbili síť převaděčů

Rakouské a maďarské úřady mezitím ve spolupráci s Europolem odhalily převaděčskou síť, která pašovala migranty přes hranice. Při společné akci proti pašerácké síti bylo minulý čtvrtek zatčeno sedm osob v Rakousku a jeden člověk v Maďarsku. Skupinu převaděčů podle Europolu tvořilo celkem 25 občanů Ruské federace, původem z Čečenska. Klíčový člověk najímal v Rakousku řidiče a posílal je do Maďarska, kde další členové skupiny získávali "zákazníky" mezi migranty v uprchlických táborech.

Foto: MTI

Provizorní uprchlický tábor u srbské obce Horgoš nedaleko hranic s Maďarskem

Skupina do Rakouska či Německa zřejmě přepravila nejméně dvě stovky lidí, původem z Afghánistánu, Iráku, Íránu a Sýrie. Za cestu do Rakouska žádala okolo 300 eur (přes 8000 Kč) za osobu, za odvoz do Německa mezi 700 a 800 eury (19 tisíc - 21 500 Kč).

Ve snaze vyhnout se odhalení skupina využívala k cestě do Rakouska různé trasy, včetně jízd přes Slovensko. V jednom případě použité vozidlo zastavily maďarské orgány až v Rakousku právě po honičce přes Slovensko.

V posledních měsících bylo v Rakousku, Německu, Maďarsku a na Slovensko zjištěno nejméně deset případů převaděčství, upozornil v pondělí Europol.

Reklama

Výběr článků

Načítám