Hlavní obsah

Migrační politiku Merkelové odmítá už třetina poslanců CDU/CSU

– Berlín

Část poslanců společného klubu Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Křesťanskosociální unie (CSU) vyzvala v dopise kancléřku Angelu Merkelovou, aby změnila svou vstřícnou politiku vůči migrantům. V pátek to řekl v rozhovoru poskytnutém rádiu Deutschlandfunk poslanec Wolgang Bosbach. Asi třetina poslanců CDU a CSU se podle něj staví proti postojům Merkelové, která předsedá CDU.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Vzhledem k vývoji posledních měsíců už nemůžeme mluvit jen o velké výzvě,” stojí v dopise Merkelové, která ho dostane příští týden. „Čelíme přetížení naší země, a považujeme proto za nezbytnou změnu dosavadní přistěhovalecké praxe - z humanitárních důvodů - prostřednictvím návratu k striktnímu dodržování platného práva,” píše se dále v textu podle agentury DPA.

Vzhledem k vývoji situace mnozí poslanci údajně pochybují, jestli „můžeme zvládnout to, co v zájmu své země - a všech uprchlíků - zvládnout bezpodmínečně musíme”.

CDU a CSU v německém Spolkovém sněmu tradičně tvoří společnou frakci. V současnosti má 310 členů. Podle poslance Wolfganga Bosbacha, který do loňského července předsedal parlamentnímu výboru pro otázky vnitra, je k politice kancléřky v migrační krizi kritická asi třetina poslanců CDU/CSU.

Někteří souhlasí, ale nepodepsali

Původně podle Bosbacha ve frakci koloval dokonce podpisový arch vyzývající kancléřku ke změně migrační politiky. Pod něj se podepsalo podle informací deníku Bild asi 40 poslanců. Mnoho zákonodárců, kteří s jeho obsahem souhlasili, ho ale podle Bosbacha odmítli podepsat. „Každý takový požadavek s výzvou ke změně kurzu by byl interpretován jako vyjádření nedůvěry kancléřce,” řekl Bosbach.

Podle něj třetina poslanců frakce podporuje kancléřčin kurz bezvýhradně, třetina se staví proti a třetina ho podporuje jen proto, že si nepřeje vnitřní boj ve frakci, který by mohl nakonec způsobit i pád kancléřky.

Proti kurzu Merkelové se v pátek vyjádřil také bavorský ministr financí z CSU Markus Söder. Požaduje, aby se o dalším postupu v migrační krizi hlasovalo ve Spolkovém sněmu: „Když posíláme vojáky Bundeswehru na zahraniční misi, musí Spolkový sněm souhlasit. Když přijmeme ve své zemi více než milión lidí, měl by mít parlament také poslední slovo.”

Podpora kancléřce

Kancléřku v pátek naopak podpořil ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU), s nímž se Merkelová v minulosti střetla například kvůli řešení dluhové krize v Řecku: „Zcela podporuji, co kancléřka říká: Musíme řešit problém na vnějších hranicích.”

Kancléřka podle něj usiluje o celoevropské řešení, v Evropě „to jde ale stále pomalu”.

Předseda frakce CDU/CSU Volker Kauder v pátek uvedl, že za Merkelovou stojí „jasná většina”.

Odpor proti ní je zejména ze sesterské bavorské CSU. Její předseda a bavorský premiér Horst Seehofer požaduje roční strop pro počet přijatých migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám