Hlavní obsah

Merkelová přivítala Trumpa v Hamburku. Chce ho přesvědčit v otázce klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O sporných otázkách volného obchodu nebo ochrany klimatu jednají ve čtvrtek v Hamburku německá kancléřka Angela Merkelová a americký prezident Donald Trump.

Foto: Pool, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová si podává ruku s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v předvečer summitu G20 v Hamburku.

Článek

Na schůzce, která má trvat asi hodinu, se zřejmě dotknou také napjaté situace kolem Severní Koreje nebo bojů v Sýrii a na Ukrajině.

Merkelová přivítala Trumpa krátce po 18:00 SELČ před hotelem Atlantic v centru Hamburku, kde během summitu zemí G20 přebývá.

Německou kancléřku a amerického prezidenta dělí pohled na volný obchod a boj proti změnám klimatu. Merkelová se tak dost možná bude Trumpa, který vypověděl pařížskou dohodu o ochraně klimatu a nahlas uvažuje o protekcionismu, snažit přimět ke kompromisu v těchto otázkách, aby v sobotu mohl hamburský summit předních světových ekonomik schválit závěrečnou deklaraci.

Opakovaně se přitom nechala slyšet, že očekává těžká vyjednávání.

Foto: Pool, Reuters

Trump s Merkelovou diskutuje před objektivy

Po schůzce s Trumpem čeká šéfku německé vlády ještě jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, které se zase zaměří především na komplikované bilaterální vztahy. Trump se v pátek vůbec poprvé sejde s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jehož politiku ve čtvrtek kritizoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám