Hlavní obsah

Merkelová: Diskuze o volném obchodu na G20 jsou velmi složité

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

Diskuze o volném obchodu jsou na summitu skupiny G20 v Hamburku podle německé kancléřky Angely Merkelové velmi složité. Vyjednavači podle ní budou mít ještě hodně práce se závěrečným prohlášením.

Foto: Ludovic Marin, Reuters

Účastníci vrcholné schůzky zemí skupiny G20 v Hamburku.

Článek

Merkelová v pátek poznamenala, že drtivá většina diskutujících požaduje volný a zároveň férový obchod. Na doladění závěrečné deklarace je podle ní ale ještě potřeba hodně práce. O potřebě vytvořit „mnohostranný obchodní režim“ hovořil čínský prezident Si Ťin-pching, informovala státní agentura Nová Čína.

Agentura Reuters jeho výzvu spojila s ochranářskými tendencemi amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Musíme zůstat zavázáni k otevřenosti a vzájemnému prospěchu všech,“ řekl čínský prezident k volnému obchodu ve světě.

Rozdíly se u účastníků summitu G20 podle očekávání projevily i v debatě o ochraně klimatu. „I zde bude velmi zajímavé, jak zítra (v sobotu) závěrečnou deklaraci zformulujeme," řekla Merkelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám