Hlavní obsah

Měl nože, chemikálie i mapy. Ve Švédsku odsoudili Uzbeka za přípravu atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Soud ve Stockholmu poslal v pátek na sedm let do vězení 46letého Uzbeka, který plánoval teroristické útoky jménem Islámského státu a opatřil si půl tuny chemikálií na výrobu výbušnin. Po odpykání trestu bude David Idrisson, který má ve Švédsku rodinu a od roku 2008 trvalý pobyt, vyhoštěn, rozhodl soud v Solně, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ve Švédsku vzrostly obavy z terorismu poté, co Uzbek najel autem do lidí a skončil s ním v obchodním domě

Článek

Idrisson si opatřil chemikálie na výrobu náloží, ale taky nože, plynové masky a různé vojenské vybavení. Ve svém mobilním telefonu měl záběry míst, kde by mohl zaútočit. Rozsudek nenabyl právní moci, obhájce Thomas Olsson řekl televizi SVT, že se jeho mandant odvolá.

Další dva mladší muži, s nimiž se Idrisson znal a kteří byli v případu také podezřelí, byli zproštěni obvinění pro nedostatek důkazů a tento týden propuštěni z vazby. Jeden z nich, Bachtjar Umarov, však byl stejně jako Idrisson a dva další komplicové odsouzen za financování Islámského státu. Každý mu poslal až 20 000 švédských korun (přes 48 000 Kč), za což byli posláni do vězení na čtyři až šest měsíců.

Podle agentury AP nemají tito muži žádné vazby na Uzbeka Rakhmata Akilova, který vjel 7. dubna 2017 ukradeným nákladním vozem na rušnou nákupní třídu ve Stockholmu a zabil pět lidí. Švédský soud ho loni v červnu poslal na doživotí do vězení.

Akilov sice měl také uzbecké občanství, ale byl to etnický Kyrgyz a byl v kontaktu s jinou skupinou radikálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám