Hlavní obsah

Medvěděv se naváží do Japonců. Doporučil jim seppuku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace a bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvěděv si v úterý opět sedl k počítači. Tentokrát slovně zaútočil na Japonsko se slovy, že Rusko kašle na pocity jeho občanů ohledně sporu o Kurilské ostrovy. Uvedl také, že žádný územní spor ani neexistuje, protože všechny tyto ostrovy patří Rusku. Medvěděv tím reagoval na slova japonského premiéra Fumia Kišidy o tom, že Japonsko stále usiluje o mírovou dohodu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský exprezident Dmitrij Medvěděv

Článek

„Na ‚pocity Japonců‘ ohledně tzv. severních území kašleme. Nejedná se o ‚sporná území‘, ale o území Ruska. A ti ze samurajů, kteří se cítí obzvlášť smutní, mohou ukončit svůj život tradičním japonským způsobem, spácháním seppuku. Pokud se ovšem odváží,“ uvedl Medvěděv v příspěvku v ruštině na ruské síti VKontaktě a v angličtině na síti X. Doprovodil je dobovým vyobrazením japonské rituální sebevraždy, při které si muž vkleče prořízne břicho, načež mu pobočník usekne hlavu, aby zkrátil jeho utrpení.

„Jistě, (Japonci) se cítí mnohem lépe, když v zapomnění na Hirošimu a Nagasaki líbají Američany,“ vyštěkl do prázdna s referencí na dvě Američany shozené atomové bomby na japonská města během druhé světové války v roce 1945.

Medvěděv tímto slovním útokem reagoval na slova japonského premiéra Kišidy, který podle listu The Moscow Times v úterý uvedl, že Tokio je i „nadále odhodláno“ podepsat mírovou smlouvu, která by vyřešila územní spor o Kurilské ostrovy, které si Japonsko nárokuje. Konkrétně jde o Kunašir, Iturup, Šikotan a Habomajské ostrovy.

„Japonský premiér Kišida se opět vyslovil pro mírovou smlouvu s Ruskem. Jistě, pod podmínkou projednání Kuril a zachování sankcí,“ uvedl Medvěděv.

Kišida totiž ve stejném projevu uvedl, že japonská podpora Ukrajiny nepoleví a že sankce proti Rusku „nezakolísají“.

Dohoda? Klidně, ale za našich podmínek

Bývalý ruský prezident ale s podepsáním smlouvy problém nemá. Musí ale podle něj být v souladu s „ruskou ústavou“, čím má na mysli, že všechny sporné ostrovy se stanou ruským územím.

Medvěděv jako další podmínku uvedl, že se sporné Kurilské ostrovy budou aktivně strategicky rozvíjet a že na nich Rusko rozmístí „nové zbraně“.

Kurilské ostrovy je vulkanické souostroví 56 ostrovů, které územně skutečně patří Rusku. Problém je ale v tom, že Rusko jako Kurilské ostrovy považuje celý pás ostrovů mezi Kamčatkou a ostrovem Hokkaidó, zatímco Japonsko do nich zmíněné ostrovy nezahrnuje a považuje je za území přidružené ostrovu Hokkaidó s tím, že je nazývají Severní teritoria.

Rusko jako své argumenty nejčastěji uvádí, že původní obyvatelé ostrovů jsou Ainové, kteří z antropologického hlediska nemají s Japonci co dělat. Kurily měli navíc také pojmenovat ruští mořeplavci s tím, že Vladimir Atlasov měl být ten první, kdo je v roce 1697 objevil.

Ze strategického hlediska je ovšem jasné, že Rusku jde především o to, aby v případě postoupení ostrovů Japonsku na nich nemohly Spojené státy, popřípadě další nepřátelé Moskvy, postavit vojenské základny nebo rozmístit zbraně.

Japonsko naopak říká, že se Kurilské ostrovy dostaly pod japonskou jurisdikci na přelomu 16. a 17. století, kdežto Rusové se na ostrovech objevili až v 18. století.

Na sporných ostrovech navíc žije pouze zhruba 20 tisíc Rusů, píše agentura Reuters.

Medvěděv má jako jediný jasno: Příběh Iljušinu Il-76 je ukrajinská válka prasat u koryta

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám