Hlavní obsah

Medvěděv pochybuje o legitimitě nové vlády na Ukrajině

– Moskva • Aktualizováno

Rusko v pondělí znovu zpochybnilo legitimitu dočasné ukrajinské vlády, která převzala moc po víkendovém sesazení prezidenta Viktora Janukovyče. Pochybnosti ohledně vlády v Kyjevě vyjádřil nově ruský premiér Dmitrij Medvěděv.

Foto: Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Pool, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

Dočasný kabinet podle Medvěděva vzešel z „ozbrojené vzpoury“, které Moskva odmítá.

„Přísně vzato, pro nás tam dnes není nikdo, s kým bychom mohli hovořit. Panují velké pochyby o legitimitě celé řady orgánů moci, které tam nyní úřadují,“ komentoval pro ruská média zvraty na Ukrajině předseda ruské vlády.

„Někteří naši zahraniční partneři na západě si myslí opak. To je nějaká anomálie ve vnímání, když lidé nazývají legitimním to, co je v podstatě výsledek ozbrojené vzpoury,” doplnil Medvěděv a pokračoval: „Nerozumíme tomu, co se tam děje. Existuje skutečná hrozba pro naše zájmy a životy našich občanů.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smutek na náměstí Nezávislosti v KyjevěVideo: Reuters

Rusko už v neděli povolalo ke konzultacím svého velvyslance na Ukrajině Michaila Zurabova. Moskva se sesazením Janukovyče nesouhlasí. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov prohlásil, že opozice dál „sází na násilí“.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Rusku se nelíbí, že nebyla dodržena páteční dohoda Janukovyče s předáky opozice. Ta mimo jiné předpokládala utvoření široké koaliční vlády, která zemi dovede k brzkým volbám, a také návrat k ústavě z roku 2004, která by významně okleštila pravomoci hlavy státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tymošenková prý o vrcholné posty nestojí

Vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková stráví příštích několik dnů v rodném Dněpropetrovsku na východě země a politice se věnovat nebude. Oznámila to...

Výběr článků

Načítám