Hlavní obsah

Mečiar se zase pokusil vrátit do politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar (80) kontaktoval dva primátory krajských měst s cílem založit novou politickou stranu. Podle deníku Sme chtěl Mečiar před zářijovými předčasnými volbami založit stranu primátorů a starostů, ale byl neúspěšný.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar

Článek

Primátor Žiliny Peter Fiabáne (nezávislý) potvrdil, že ho Mečiar telefonicky kontaktoval koncem roku 2022, ale neřekl, proč se s ním chce sejít. „Pokud mě někdo požádá o setkání, považuji za slušné mu vyhovět. Proto jsem tak postupoval i v tomto případě,“ řekl Fiabáne.

Při osobním setkání přišel Mečiar s návrhem na založení politické strany primátorů a starostů. „Odmítl jsem, že já osobně nemám zájem,“ uvedl primátor Žiliny. Mečiar ho poté požádal, aby se zeptal dalších primátorů a starostů.

Loni koncem roku Mečiar kontaktoval také primátora Trenčína Richarda Rybníčka (nezávislý). „Neviděl jsem žádný důvod se s ním sejít,“ reagoval Rybníček. O Mečiarově snaze založit novou politickou stranu se dozvěděl až později.

Comeback 2019

O návrat do politiky se Mečiar pokusil také v roce 2019, ale rovněž neuspěl. Ve volbách měl být lídrem strany Slovenská liga, ale nakonec se na kandidátce vůbec neobjevil. Strana získala jen 809 hlasů a skončila na posledním místě.

Mečiar odešel z politiky v dubnu 2012, když jeho Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko získala jen necelé procento hlasů.

V 90. letech stál Mečiar třikrát v čele slovenské vlády a v roce 1992 vedl s Václavem Klausem jednání o rozdělení Československa.

Proč se Československo rozpadlo

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám