Hlavní obsah

Masový vrah Breivik je stále nebezpečný a měl by zůstat na samotce, uvedl státní zástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masový vrah Anders Behring Breivik, který v roce 2011 zavraždil 77 lidí, je stále nebezpečný, a proto by měl zůstat na samotce. V pátek to u soudu uvedl státní zástupce Andreas Hjetlund, na něhož odkazuje agentura Reuters. Breivik stát Norsko zažaloval za porušování lidských práv, které se má týkat jeho samotky a omezení kontaktu s vnějším světem. Soud začal v pondělí a skončí v pátek.

Foto: Profimedia.cz

Masový vrah Breivik

Článek

„Breivik zůstává velmi nebezpečný,“ prohlásil u soudu státní zástupce Andreas Hjetlund. „Neexistuje žádný důvod pro tvrzení, že jsou porušována Breivikova lidská práva,“ dodal.

Čtyřiačtyřicetiletý masový vrah při své úterní výpovědi uvedl, že izolace, ve které se nachází po dobu deseti let, je pro něj „noční můrou“, a že každý den uvažuje o sebevraždě. Jeho právník v pondělí uvedl, že jeho klient trpí „hlubokou depresí“, píše agentura Reuters.

Ve čtvrtek ve svém znaleckém posudku ale Breivikova psychiatrička Janne Gudim Hermansenová prohlásila, že si nemyslí, že by Breivik trpěl depresemi.

„Tíží ho jeho stavy a cítí se osamělý. Je to pro něj zatěžující, ale nemyslím si, že žije v těžké depresi,“ prohlásila podle deníku Aftenposten Hermansenová.

Norská spisovatelka: O vrahovi bychom měli zjistit vše, za knihu o Breivikovi mi pozůstalí děkovali

Domácí

Breivikovi právníci tvrdí, že Norsko porušuje Evropskou úmluvu o lidských právech, včetně pasáží, podle nichž by nikdo neměl být vystaven „mučení nebo nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestu“.

Na cele má Xbox a andulky

Samotka Breivika je alespoň podle právníků norského ministerstva spravedlnosti „relativní“. Stýká se totiž s dozorci, knězem, zdravotníky a donedávna i s nejmenovaným externím dobrovolníkem, jehož si už ale Breivik nepřeje vídat, napsala v jiné zprávě agentura Reuters.

Cela, kde si Breivik odpykává trest v posledních dvou letech, se nachází ve věznici v obci Ringerike. Jeho vyhrazený prostor zahrnuje posilovnu, kuchyň, místnost podobnou obývacímu pokoji s televizí a Xboxem a koupelnu. Jako domácí mazlíčky smí chovat tři andulky, které v areálu volně poletují.

Čtyřiačtyřicetiletý masový vrah zároveň žaluje stát Norsko ve snaze zrušit omezení týkající se korespondence s vnějším světem. Vězeňský komplex v současnosti kontroluje lidi, se kterými může být v kontaktu. Existuje totiž riziko, že bude inspirovat další osoby k páchání násilných činů, tvrdí norští právníci.

„Konkrétně se to týká kontaktů s krajně pravicovými kruhy, včetně lidí, kteří chtějí navázat kontakt s Breivikem v důsledku teroristických činů z 22. července 2011,“ uvedli.

Norský masový vrah si za vraždu 77 lidí odpykává 21letý trest, který může být postupně prodlužován až na doživotí. Jedná se o vůbec nejdelší trest, který lze v Norsku udělit.

Xbox a andulky mu nestačí. Masový vrah Breivik chce pryč ze samotky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám