Hlavní obsah

Makedonie plánuje stavbu plotu po maďarském vzoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skopje/Budapešť

Makedonie uvažuje, že po vzoru Maďarska vybuduje na hranicích plot ve snaze zastavit příval migrantů přicházejících hlavně z Řecka. Ve čtvrtek to řekl v rozhovoru pro maďarský týdeník Figyelő makedonský ministr zahraničí Nikola Poposki.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Uprchlíci na nádraží v makedonském městě Gevgelija, odkud chtějí odjet vlakem do Srbska.

Článek

„My také potřebujeme nějakou fyzickou bariéru, abychom omezili ilegální překračování hranic... Ať už půjde o vojáky nebo o plot či o kombinaci obojího,” prohlásil šéf makedonské diplomacie, aniž sdělil podrobnosti.

„V Evropě nepanuje shoda na tom, jak tuto věc vyřešit,” posteskl si v této souvislosti Poposki v interview.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Úřady uvádějí, že letos už prošlo Makedonií více než 160 000 uprchlíků mířících z Řecka dál do Evropy.

Maďarsko chce proud běženců zastavit čtyři metry vysokým a 175 kilometrů dlouhým plotem s žiletkovým drátem, který staví na hranicích se Srbskem. Dokončen by měl být začátkem října.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Další uprchlíci se valí z Řecka do MakedonieVideo: Reuters

Budapešť ve snaze vypořádat se s migrační krizí také schválila řadu zákonných opatření, která začnou platit 15. září

Ministr chce krizový stav

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér navrhl vyhlásit v zemi od 15. září krizový stav kvůli masové migraci. Ve čtvrtek to avizoval šéf úřadu premiéra Viktora Orbána János Lázár.

Pintérův návrh vychází ze zákonů schválených minulý týden. Vláda se jím má zabývat příští úterý, kdy začnou platit nové předpisy, které označily za trestný čin překonávání plotu. Umožňují ale také rychlejší vyřizování žádosti o azyl.

Mluvčí Orbánova kabinetu rovněž sdělil, že vláda ustoupila od zamýšlených tranzitních zón na hranicích se Srbskem. "Racionalita velí od tohoto opatření ustoupit." Podle jeho vyjádření k vyřizování registrací a žádostí o azyl budou stačit stávající záchytné tábory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám