Hlavní obsah

Mafie slibuje ochranu před Islámským státem

Právo, Josef Kašpar (Řím)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Vypadá to jako nepovedený vtip: italská mafie se zapřísahá, že zajistí, aby se Islámský stát (IS) držel od Itálie dál. Avšak žert to není, protože to svým způsobem potvrdil levicový poslanec Claudio Fava, náměstek předsedy parlamentního výboru pro boj proti organizovanému zločinu (Antimafia). V roce 1984 Cosa nostra zavraždila jeho otce Giuseppeho Favu.

Foto: Manuel Silvestri, Reuters

Italská policie na náměstí Sv. Marka v Benátkách

Článek

„Po listopadovém pařížském masakru mi nejeden Sicilan řekl, že se útoku muslimských teroristů nebojí. Mafie jim to nedovolí, nechce ztratit kontrolu nad teritoriem, ujišťovali mě lidé z jihu,“ řekl Fava.

„Je to absurdní, avšak koncem 70. let minulého století, když Itálií otřásal politický terorismus, na jihu země k ničemu nedošlo, protože mafie dala levicovým a pravicovým extremistům jasně najevo, že jejich akce poškozují byznys, a proto je zde nechtějí,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prokurátor Nino Di Matteo, kterého Cosa nostra označila za nepřítele číslo jedna a který žije pod neustálým policejním dohledem, to nepopírá: „Bohužel je to tak. Bez ohledu na to, že se nám podařilo zatknout a odsoudit celou řadů mafiánských bossů a zabavit jim majetek, v povědomí početných obyvatel Kalábrie a Sicílie mafie reprezentuje jakýsi protistát. Za úplatu „chrání obchody, továrny, úřady a má kapilární kontrolu nad teritoriem“.

Čtvero důvodů

Tyto úvahy potvrdil v týdeníku Panorama anonymní člen italských tajných služeb. Na podporu svého tvrzení uvedl čtyři základní body: za prvé mafie má na celém území rozvětvenou a výkonnou síť „vojáků“ zaručující dokonalou kontrolu teritoria, a tito vojáci okamžitě registrují přítomnost možných teroristů.

Za druhé přítomnost teroristických skupin velmi poškozuje ekonomickou aktivitu místa. A organizovaný zločin se nemůže obejít bez takového zdroje příjmů. Za třetí pak přítomnost možných muslimských teroristů přivolává silný příliv policistů a soudních úřadů. Mafii je to nepohodlné, a proto se snaží teroristy i fundamentalisty držet daleko od svého území.

V povědomí početných obyvatel Kalábrie a Sicílie mafie reprezentuje jakýsi protistát
Nino Di Matteo, prokurátor

A s tím je spojen i poslední bod: mafie je ochotna, samozřejmě za úplatu, pomoci teroristům při vyloďování a v některých případech jim i pomoci při skladování zbraní. Ale se základní podmínkou – z Itálie musejí odejít.

Zločinci dokážou zaskočit za stát

Agent zpravodajských služeb pak dodal: „Útok v Paříži ukázal, že IS neútočí na velmi chráněná místa jako kasárna, parlament či nádraží. Udeří naopak tam, kde se lidé volně a bez kontroly scházejí – v kinech, divadlech či na stadiónech. Takových míst je tolik, že je není možné systematicky chránit policií či vojskem. Naopak Cosa nostra, ’Ndrangheta či Camorra tuto technickou a organizační schopnost mají.“

Reklama

Výběr článků

Načítám