Hlavní obsah

Maďarští extremisté z Jobbiku si zřídili vlastní četnictvo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Extrémní maďarská strana Jobbik si ve městě Tiszavasvári na severovýchodě země zřídila vlastní četnictvo. Tiszavasvári je jediné město v Maďarsku, v jehož čele působí primátor za stranu Jobbik.

Foto: Profimedia.cz

Předseda strany Jobbik Gábor Vona

Článek

Předseda strany Gábor Vona se zúčastnil přísahy nových četníků. „Četnictvo nevzniklo proti nebo místo policie, ale se státní policií bude spolupracovat,“ uvedl Vona před nastoupenou jednotkou deseti nových četníků. Muži mají trička s nápisem „Csendörség“ (Četnictvo), černé kalhoty a čepici. „Četníci budou pomáhat při zabezpečení veřejného pořádku v našem městě,“ dodal primátor města Erik Fülöp.

Hlídkující gardisté

Na severu Maďarska v obcích s početnou romskou menšinou před časem hlídkovali pravicoví extremisté v uniformách připomínajících soudem rozpuštěnou Maďarskou gardu. Ministr vnitra Sándor Pintér to označil za nezákonné.

Hlídky radikálů se objevily minulý měsíc v několika obcích, které podle extrémní strany Jobbik ohrožuje zvýšená kriminalita Romů. Představitelé Jobbik prohlásili, že hlídky zde obnoví pořádek.

Podle vládní strany FIDESZ hlídky zastrašují Romy a vytvářejí ovzduší občanské války. Premiér Viktor Orbán zdůraznil, že bezpečnost a pořádek v zemi zaručuje policie. „Je nepřípustné, aby si někdo kromě policie přisvojoval právo udržovat právo a pořádek. Nestrpíme žádnou demonstraci síly a zastrašování,“ uvedl Orbán.

Odjezd romských žen a dětí

Romové ze severomaďarské vesnice Gyöngyöspata v pátek podle ČTK evakuovali 277 svých žen a dětí, protože extremistická polovojenská organizace Véderő (Obrana) si údajně poblíž zřizuje výcvikový tábor.

Podle šéfa místní romské komunity Jánose Farkase se obec změnila "prakticky na bojové pole". Milicionáři ve vojenském oblečení již řadu týdnů ve vesnici hlídkují a místní z nich mají strach, uvedl Farkas.

Reklama

Výběr článků

Načítám