Hlavní obsah

Maďarsko zaplatilo výcvik Orbánova syna v elitní britské vojenské akademii

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadvacetiletému Gáspáru Orbánovi, synovi předsedy maďarské vlády, přiznalo ministerstvo obrany stipendium ve výši přes 100 tisíc eur (2,6 milionu korun) na britské vojenské akademii Royal Military Academy Sandhurst. V minulosti tam studovali například princové Harry a William.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Web telex.hu uvedl, že Orbán ml. absolvoval devítiměsíční výcvik na zmíněné elitní akademii krátce poté, co se v roce 2019 stal profesionálním vojákem. Sandhurst se nachází jihozápadně od Londýna a asi desetina studentů akademie je ze zahraničí.

Maďarské ministerstvo obrany v této souvislosti vydalo prohlášení, že v uplynulých létech absolvovalo výcvik v různých částech světa 163 maďarských vojáků. O synovi předsedy vlády se ministerstvo nezmínilo.

Orbán ml. začínal jako profesionální fotbalista, ale kariéru po vážném zranění předčasně ukončil. Poté odjel do Ugandy, kde učil hrát fotbal děti, protože ho s tímto úkolem podle vlastních slov „oslovil Bůh“.

Maďarsku došla trpělivost. Chce vakcíny z Číny

Evropa

Podle mediálních zpráv ho z Ugandy do Budapešti přivezlo elitní maďarské protiteroristické komando TEK. Orbán ml. po návratu do vlasti založil církevní hnutí a pak vstoupil do armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám