Hlavní obsah

Maďarsko deportuje britského „kazatele nenávisti”. Spojené království přitom nesměl vůbec opustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Budapešťský soud ve čtvrtek nařídil deportaci dvou britských občanů, kteří byli v minulosti odsouzení za podporu terorismu. Agentura MTI uvedla, že budou vyhoštěni do deseti dnů. Jedním z deportovaných je i muslimský kazatel Trevor Brooks (44), ve Velké Británii známý spíš jako Abú Izzadín, který mimo jiné v minulosti hájil teroristické útoky spáchané v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Radikální muslimský kazatel Trevor Brooks (vpravo) známý také jako Abú Izzadín

Článek

Brooks patří k nejznámějším radikálním muslimským duchovním v Británii a tamní média ho v minulosti přezdívala „kazatel nenávisti”. V roce 2008 byl odsouzený k víc než čtyřem rokům vězení za financování terorismu a za rekrutování lidí pro boj proti britským a americkým vojákům v Iráku.

Maďarská policie ho zadržela v sobotu u obce Lőkösháza na hranicích s Rumunskem, kam jel se svým kolegou vlakem. Neměli u sebe platné doklady a Brooks se policistům údajně prokázal výtiskem koránu, uvedl britský Daily Mail.

Druhý z deportovaných je Simon Jonathan Keeler (44), který se měl také podílet na financování terorismu a byl za to v Británii odsouzen ke tři a půl roku vězení.

Na svobodu se oba muži dostali v roce 2009. Bez povolení nesměli deset let opustit Velkou Británii.

„Vrátím se”

Čtvrteční soud v Budapešti provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Není jasné, kam skutečně dvojice mířila. Maďarská média spekulují, že se chtěli dostat přes Bulharsko a Turecko do Sýrie.

Keeler řekl soudkyni Evě Varhegyiové, že mířil do Turecka za příbuznými a že restrikce, které musel dodržovat v Londýně po propuštění z vězení, byly „příliš přísné”.

Brooks podle agentury AFP při dotazu soudkyně, jestli rozumí verdiktu, odpověděl maďarsky „igen” (ano). „Je škoda, že nezůstanete v Maďarsku déle, abyste se lépe naučil maďarsky,” reagovala soudkyně.

„Jednoho dne se vrátím, legálně,” odpověděl Brooks.

U soudu si také stěžoval na vězeňskou stravu v maďarské věznici a žádal, aby měl možnost si jídlo kupovat. K pití žádal minerálku místo vody z kohoutku.

Reklama

Výběr článků

Načítám