Hlavní obsah

Maďarsko chce omluvu za nevpuštění prezidenta na Slovensko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Slovensko by se mělo omluvit za urážku maďarského prezidenta László Sólyoma, kterého minulý týden nepustili na území Slovenské republiky. V Maďarské televizi to uvedl Ferenc Kumin z Kanceláře prezidenta Maďarské republiky.

Foto: Viktor Veres , Reuters

Maďarský prezident László Sólyom (uprostřed) došel minulý týden jen do poloviny hraničního mostu v Komárně.

Článek

"To nejmenší, co by mělo Slovensko v rámci omluvy učinit, je poskytnout vysvětlení, co se stalo a pojmenovat osoby odpovědné za tento incident," uvedl Kumin. Kancelář maďarského prezidenta tvrdí, že o cestě Sólyoma na Slovensko informovala slovenského velvyslance v Budapešti už 19. června. "Slovenská strana až do 19. srpna proti návštěvě nic nenamítala," konstatoval Kumin.

Sólyom se měl minulý pátek zúčastnit odhalení sochy sv. Štěpána v Komárně. Slovenské orgány mu odepřely vstup na území Slovenska s odvoláním se na bezpečnostní rizika jeho návštěvy. Slovensko kritizovalo především fakt, že Sólyom plánoval návštěvu země v den 41. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Sólyom přišel pěšky do středu hraničního mostu v Komárně, kde uspořádal tiskovou konferenci a následně se vrátil na maďarskou stranu.

Tato událost opětovně vyhrotila vztahy mezi oběma zeměmi. Ve středu neznámý pachatel hodil dvě zápalné láhve na budovu slovenské ambasády v Budapešti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám