Hlavní obsah

Maďarského europoslance obvinili ze špionáže

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarská ústřední vyšetřovací prokuratura obvinila europoslance za ultrapravicovou stranu Jobbik Bélu Kovácse (57) z rozpočtového podvodu a ze špionáže v institucích Evropské unie. Ve středu o tom informovala agentura MTI s odvoláním se na Imreho Keresztese z ústřední vyšetřovací prokuratury.

Foto: Profimedia.cz

Béla Kovács

Článek

Maďarské orgány při vyšetřování spolupracovaly s evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF). Vyšetřování bylo zahájeno v dubnu 2014 a maďarský generální prokurátor požádal Evropský parlament o zbavení Kovácse poslanecké imunity. K tomu došlo až letos v červnu.

Podle obvinění měl Kovács Evropskému parlamentu způsobit škodu ve výši 21 tisíc eur (530 tisíc Kč) tím, že v letech 2012 až 2013 zaměstnával fiktivní praktikanty.

Kovács se také měl konspirativním způsobem pravidelně setkávat s ruskými diplomaty a každý měsíc létal do Moskvy. Maďarská prokuratura neupřesnila, ve prospěch kterého státu se měl europoslanec špionáže dopustit. Server Magyar Idők otevřeně napsal, že Kovács je podezřelý ze špionáže ve prospěch Ruska.

Server PestiSrácok v této souvislosti konstatoval, že Kovács měl velmi dobré vztahy s polským politikem Mateuszem Piskorským, který byl rovněž zatčen pro podezření ze špionáže pro Rusko.

Výběr článků

Načítám