Hlavní obsah

Maďarské podsvětí se přeorientovalo na pašování lidí

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapešť

Autobusy a vlaky převážejí z Budapešti přímo na hranice Rakouska několik tisíc migrantů. Maďarská média v této souvislosti před několika dny upozornila, že podsvětí tím přišlo o výdělky. Donedávna přitom bylo převaděčství spíše okrajovou činností a na maďarsko-srbské hranici se pašovaly hlavně cigarety.

Foto: MTI

Stovky běženců před budapešťským Východním nádražím Keleti

Článek

„Nyní se všichni přeorientovali na pašování lidí. Černý trh s levnými cigaretami vázne,“ uvedl server index.hu v souvislosti s vlnou uprchlíků přecházejících přes Maďarsko.

„Nyní je poptávka obrovská a podsvětí se rychle přeorientovalo. Na pašování lidí vydělává stále víc lidí,“ dodává server. Převaděči se soustřeďují u jižních hranic Maďarska, ale především v Budapešti v okolí Východního nádraží.

Když odvezly autobusy a vlaky migranty přímo na rakouské hranice, snížilo to převaděčům výdělky, přesto slaví žně. Maďarsko je tranzitní zemí pro další migranty na cestě na vysněný Západ. „To zabezpečí pašerákům lidí pravidelný přísun dalších klientů,“ uvedl server. Tento týden překročilo jižní hranice Maďarska několik tisíc uprchlíků.

Převaděči vydělají na propašování deseti lidí na Západ deset tisíc eur (270 tisíc Kč). „Přichází ve velkém množství, mají peníze, ochotu investovat a nemají co ztratit,“ cituje server nejmenovaný zdroj z podsvětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám