Hlavní obsah

Maďarská prezidentka přeplavala Balaton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř deset tisíc lidí, včetně maďarské prezidentky Katalin Novákové (45), přeplavalo v neděli jezero Balaton. Maďarská prezidentka v plavkách v národních barvách plavala v doprovodu svého manžela a dvou členů ochranky.

Maďarská prezidentka přeplavala Balaton.Video: Facebook Katalin Novákové

 
Článek

Všichni zájemci absolvovali 5,2kilometrovou vzdálenost mezi obcemi Révfülöp na severním břehu a obcí Balatonboglár na jižním břehu jezera. Trať lemovalo téměř 200 plachetnic a malých lodí. Voda měla příjemných 25 až 26 stupňů.

Prezidentka na druhém břehu televizi M1 řekla, že tato tradiční akce je o sportovním výkonu, ale také o určitém společenství, soudržnosti a o „maďarském moři“, jak Maďaři s hrdostí označují Balaton.

Foto: Facebook Katalin Novákové

Maďarská prezidentka plavala v doprovodu manžela a ochranky.

V samém nadšení se hlava státu dopustila menšího faux pas, když řekla rovněž větu: „Přeplavat Balaton je možné pouze tady, v Maďarsku.“ Diskutující na webových stránkách toho okamžitě využili a Novákovou upozornili, že přeplavání Balatonu se opravdu nikde jinde uskutečnit nemůže.

Foto: MTI

Maďarská prezidentka Katalin Nováková přeplavala Balaton.

Původně se mělo plavat v sobotu, ale podle předpovědi počasí se k Balatonu blížila silná bouře, proto pořadatelé přesunuli akci na neděli. Nováková plavala po boku svého manžela, muž a žena z ochranky plavali hned za nimi. „Hlava státu má právo na ochranu za každé situace 24 hodin denně,“ uvedlo protiteroristické centrum maďarské policie TEK, které má v Maďarsku na starosti také ochranu ústavních činitelů.

Maďarská prezidentka udělila milost pravicovým extremistům

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám