Hlavní obsah

Maďaři zbudovali v Kábulu provizorní základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Několik evakuačních letadel přivezlo v uplynulých dnech do Budapešti přes 173 lidí z Kábulu. Speciální jednotka maďarské armády dokonce vytvořila nedaleko kábulského letiště základnu, kde soustřeďují lidi, které pak převážejí do bezpečí.

Foto: MTI

Maďarský voják. Ilustrační foto

Článek

„Přes základnu přešlo už 10 rodin, 23 mužů, 25 žen a 30 dětí,“ potvrdil v sobotu velitel maďarské armády Romulusz Ruszin-Szendi. Nejstaršímu bylo 64 let, nejmladšímu pět měsíců.

Maďarské ministerstvo vnitra uvedlo, že po příletu do Maďarska byli Afghánci umístěni do karantény na základně u obce Röszke poblíž srbské hranice.

Drama na polsko-běloruských hranicích nekončí

Evropa

Maďaři použili k evakuaci například vojenské letadlo Airbus A319, které pravidelně využívá premiér Viktor Orbán, a vojenské transportní letouny Boeing C17 Globemaster.

Vedle Afghánců byli na palubách také občané Maďarska a Američané.

Premiér Orbán řekl, že Maďaři pomáhají výhradně těm Afgháncům, kteří spolupracovali se spojenci a hrozí jim pronásledování. „Maďarští vojáci mají přesný seznam. Nepustíme k nám kohokoli,“ zdůraznil předseda maďarské vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám