Hlavní obsah

Maďaři jsou překvapení. Navzdory dvojí bariéře přicházejí stovky migrantů

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarsko postavilo na hranicích se Srbskem dvojitou bariéru, ale v posledních dnech hranici stejně překročily stovky migrantů. „Na území Maďarska bylo za necelý týden zadrženo téměř pět stovek migrantů,“ upozornila ve čtvrtek veřejnoprávní televize M1.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Maďarsko zabezpečilo své hranice plotem včetně ostnatého drátu.

Článek

Skupiny migrantů se objevují především u obcí Ásotthalom a Mórahalom v sousedství srbsko-maďarské hranice.

„Není to takové množství jako v roce 2015, ale jsme překvapeni, že se stovky migrantů dostávají přes respekt vzbuzující dvojí zátaras,“ říká András z obce Mórahalom. „Domnívali jsme se, že hraniční bariéra bude účinnější,“ dodává.

Maďarská policie potvrdila zvýšený pohyb migrantů přes srbsko-maďarskou hranici. Web police.hu uvedl, že například od pátku do neděle ilegálně překročilo hranice 109 lidí a v pondělí dalších 23.

„Většina z nich byla zadržena v okolí města Ásotthalom. Byli to vesměs muži z Pákistánu,“ řekla policejní mluvčí Szilvia Sabóová agentuře MTI. „Policisté migranty vyprovodili k hraničnímu zátarasu,“ dodala.

Permanentní tlak

Podle bezpečnostního poradce maďarského premiéra Györgye Bakondiho uvízlo na Balkáně 70 až 80 tisíc migrantů. „Proto je ze strany migrantů nadále permanentní tlak na maďarskou hranici,“ uvedl.

Migranti, kteří uvízli na Balkáně, podle něj nejsou většinou Syřané, ale jedná se o Pákistánce, Afghánce a Bangladéšany.

Reklama

Výběr článků

Načítám