Hlavní obsah

Macron z reforem neuhne, Francouzům slíbil snížení daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reformní politika, která byla ve Francii nastolena, se měnit nebude, prohlásil ve čtvrtek francouzský prezident Emmanuel Macron. Započatá transformace země by se neměla zastavit navzdory obavám obyvatel z velkých změn. Francouzů nicméně slíbil výrazné snížení daně z příjmů a do konce svého funkčního období chce zastavit zavírání škol a nemocnic.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Úbytek příjmů do státní kasy by vyvážil zacelením mezer ve výběru daní a omezením veřejných výdajů. Navrhl také důchody nižší než 2000 eur znovu svázat s vývojem inflace.

V prvních měsících příštího roku by chtěl uskutečnit reformu ústavy. V jejím rámci chce například posílit roli referend ve francouzském politickém systému. Navrhl zjednodušit pravidla a snížit požadovaný počet podpisů pro jejich vyvolání.

Macron se domnívá, že i přes skepsi občanů a jejich obavy vůči změnám, nastolil svou reformní politikou pro zemi správný kurs. „Jsem přesvědčen, že probíhající transformace by se neměla zastavit,“ prohlásil. Jeho cílem je vrátit národu víru v pokrok.

Prezidentovým projevem v Elysejském paláci vrcholí „velká národní debata“ o směřování Francie, která byla uspořádaná v reakci na protesty „žlutých vest”.

Reklama

Výběr článků

Načítám