Hlavní obsah

Protesty zasáhly celou Francii, zadrženo bylo přes 400 lidí. Macron svolal krizový štáb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už 421 lidí, většinou mladých (mezi 14 a 18 lety), bylo zadrženo v rámci mohutných protestů ve Francii kvůli incidentu v Nanterre, kde policista zastřelil Nahela M., 17letého řidiče severoafrického původu. Mohutné protesty se šíří po celé zemi, především v Paříži a Lille. Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli nim svolal na páteční odpoledne jednání krizového štábu.

Protesty ve FranciiVideo: Reuters

 
Článek

Bezpečnostní složky se podle zprávy citované policejním zdrojem AFP obávají „v následujících dnech široce rozšířeného městského násilí“.

V akci přitom bylo 40 tisíc policistů, což je čtyřikrát více, než bylo nasazeno v noci ze středy na čtvrtek, napsal list The Guardian.

Už tři města u Paříže – Clamart, Compiègne a Neuilly-sur-Marne – zavedly úplný nebo částečný noční zákaz vycházení.

FOTO: Paříž v plamenech. Demonstranti třetí noc v řadě vyšli do ulic po smrti 17letého mladíka

Zahraniční

„Incidenty jsme zaznamenali po celé Francii, ale situace v regionu Île-de-France a v Paříži byla mimořádně napjatá, policie nebyla schopna vzhledem k velkému počtu případů vše zvládnout,“ řekl AFP vysoce postavený policejní zdroj.

V Paříži na ulici Rivoli, která vede k Louvru, lidé vyrabovali několik obchodů včetně módních značek Zara a Nike a další zapálili.

Požáry a dělobuchy zažilo nejen centrum, ale i většina předměstí, kde zábavní pyrotechnikou stříleli lidé na policisty a zapalovali vše od popelnic přes auta po autobusy. V plamenech se ocitly i garáže autobusů.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Střet demonstrantů s policií ve Francii

Pernou noc zažili hasiči v Lille, kteří se přesouvali od jednoho požáru k druhému. Plameny zachvátily obchody, domy, kanceláře, radnice či divadlo, ale i několik základních škol. Mladí lidé ve velkém rabovali v obchodech a samoobsluhách.

Silné protesty proběhly taky v Toulouse, Marseille, Pau, Montpellier a Lyonu, kde demonstranti vedli trvalou palbu zábavní pyrotechnikou. V Nantes najelo auto do kovových barier před Lidlem, který byl vyrabován.

Policista nejednal podle předpisů

Ministr vnitra Gérald Darmanin vyzýval k podpoře „naší policie, četníků a hasičů, kteří odvádějí skvělou práci“.

Právě jeho demisi ale požadují demonstranti kvůli smrti Nahela M. Situaci neuklidnilo ani to, že bylo uvedeno, že 38letý policista nejednal podle přepisů.

Hájil se, že vystřelil, protože měl obavy, že by do nich řidič mohl najet. Jediný výstřel prošel Nahelovou levou paží do hrudi.

„Veřejný žalobce dospěl k závěru, že nebyly splněny podmínky pro legální použití zbraně,“ řekl veřejný žalobce v Nanterre Pascal Prache. Policista proto čelí trestnímu stíhání.

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

V ulicích Paříže vybuchovala pyrotechnika a hořela auta

Matka zastřeleného mladíka vedla pietní průvod. Akce přerostla v násilnosti

Evropa

Svědek natočil zastřelení mladíka policistou, které rozlítilo Francii. Muž byl obviněn

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám