Hlavní obsah

Ukrajinci bojují za naši bezpečnost a svobodu, řekl Macron exkluzivně pro Novinky a Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci bojují za naše hodnoty, naši bezpečnost a svobodu a náš přístup musí odpovídat této výzvě, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru, který před svou úterní návštěvou v Praze exkluzivně poskytl zpravodajskému portálu Novinky.cz a deníku Právo.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron poskytl Novinkám exkluzivní rozhovor.

Článek

Macron reagoval na záplavu mezinárodních reakcí, které minulý týden vyvolal jeden z jeho výroků o válce na Ukrajině při setkání s 26 hlavami států v Paříži. „V odpovědi na jednu otázku, která mi byla položena ohledně vyslání jednotek, jsem řekl, že nic není vyloučeno,“ připomněl.

„Otevíráme debatu a přemýšlíme o všem, co je možné udělat na podporu Ukrajiny,“ uvedl dále francouzský prezident.

Účastníci schůzky v Paříži se podle něj shodli na pěti oblastech, v nichž toho chtějí dělat více: kyberobrana, společná výroba vojenského materiálu na Ukrajině, bezpečnost zemí přímo ohrožených ruskou ofenzivou na Ukrajině, zejména Moldavska, schopnost podpořit Ukrajinu na její hranici s Běloruskem a odminovací operace.

„Kromě toho jsem se vždy jasně vyjadřoval o našem rámci: nejsme ve válce proti ruskému národu a odmítáme vstoupit do logiky eskalace,“ zdůraznil Macron.

Exkluzivní rozhovor s Emmanuelem Macronem přinesou deník Právo a Novinky.cz v úterý.

Výhrůžka Rusku: Macron nevyloučil nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám