Hlavní obsah

Macron čelí vzpouře motoristů, protesty proti zdražování benzínu nekončí

Paříž/Brusel
Aktualizováno

Čtvrtým dnem pokračují v úterý protesty lidí ve žlutých vestách proti chystanému zdražení benzínu a nafty. Blokády silnic a skladů paliv se už rozšířily do Belgie. Podle serveru Politico francouzský prezident Emmanuel Macron, který je na návštěvě Belgie, čelí vzpouře motoristů. Vláda však zatím nemíní ustoupit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protestující ve Francii blokují sklad pohonných hmotVideo: Reuters

 
Článek

Server Politico upozorňuje, že protest je celonárodní a netýká se jedné skupiny lidí. Účastní se ho především motoristé a neomezují se jen na města, protože na vesnicích je auto často jediným způsobem dopravy. „Mám toho dost platit každý měsíc za benzín 250 eur (6600 korun),“ řekl jeden z demonstrantů listu Le Monde.

Podle serveru Carbu, který shromažďuje údaje o cenách paliv, stoupla cena benzínu od loňska o 15 procent. Petici za snížení cen paliv u pump podepsalo přes 900 000 lidí. Vláda však chce zvýšit od ledna daň z nafty o 6,5 centu za litr a benzinu o 2,9 centu za litr. Snahou vlády je podpořit ekologičtější způsoby dopravy a naplnit státní kasu. Nemíní od toho ustoupit.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Žluté vesty blokují výjez ze skaldbu paliv ve Fosu

„Kurs byl nastolen, budeme v něm pokračovat,“ řekl v neděli premiér Edouard Philippe. „Chceme v naší politice více zatěžovat (daní) oxidy uhlíku než práci.“ Tím ale přilil oleje do ohně, protože za palivo také platí pracující, aby se dostali do zaměstnání. [celá zpráva]

Podle průzkumu citovaného agenturou AFP protesty podporují až tři čtvrtiny Francouzů.

Protesty pokračují

Demonstrace proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, se v sobotu zúčastnilo téměř 290 000 lidí. [celá zpráva]

V pondělí se do nich zapojilo 27 000 osob a pokračují i úterý. Ve Virsaku zapálili demonstranti mýtnou bránu. Podle AFP se kvůli blokádám tvoří dlouhé kolony u Calais na severu země či v regionu Auvergne-Rhône-Alpes na jihovýchodě. U Caen v Normandii policie protestující rozehnala pomocí slzného plynu a čtyři z nich zadržela. Kromě silnic na mnoha místech lidé blokují i sklady pohonných hmot.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Blokáda silnice ve Francii

Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner v úterý odsoudil „úplný posun“ hnutí, které mělo v sobotu dobrého ducha, k radikalizaci. „Můžeme vidět radikalizaci a nekonzistentní požadavky.“ Protesty se podle něj zvrhly. Od soboty si podle něj akce žlutých vest vyžádaly jednu oběť na životě a 528 zraněných, z toho 17 vážně. Mezi zraněnými je 92 policistů a četníků.

Protesty v Belgii

Blokády na silnicích kvůli plánovanému zvýšení cen pohonných hmot se v už v pondělí večer z Francie přelily i do Belgie. Lidé ve žlutých reflexních vestách načas zastavili provoz na dálnicí E19 mezi Monsem a Bruselem, informovala rozhlasová stanice RTBF.

Podle agentury Belga jsou účastníky protestu stejní lidé, kteří se o víkendu i v pondělí pokusili zablokovat sklad paliv koncernu Total u města Feluy.

Podle RTBF byla situace na dálnici poblíž města Nivelles chaotická. Účastníci protestu pokáceli stromy a položili je na vozovku. Jeden kamion na místě začal hořet.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Policisté u demonstrantů blokujících sklad paliv ve Fosu

Provoz se podařilo obnovit až v 10:45. Demonstranti zastavili obousměrně i provoz na silnici N54 v Erquelinnes směrem k hranicím s Francií. Ze skladu paliv ProxiFuel ve Wierde mohou vyjíždět jen cisterny s topným olejem. Protesty se konají i u dalších skladů paliv a komplikují dopravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám