Hlavní obsah

Francie a Ukrajina podepsaly obrannou dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj v pátek podepsali obrannou dohodu. Francie přislíbila Ukrajině další až tři miliardy eur (76,5 miliardy korun) v rámci pomoci proti ruské agresi, píše agentura AFP.

Foto: Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a jeho hostitel, prezident Francie Emmanuel Macron

Článek

Smlouva je na 10 let s možností prodloužení, Macron slíbil Ukrajinu podporovat až do jejího vstupu do Severoatlantické aliance. Francouzský prezident rovněž uvedl, že nejpozději v polovině března přijede na Ukrajinu.

Macron večer na společné tiskové konferenci se Zelenským dlouze kritizoval kremelský režim, ale dodal, že za politiku vedení země nelze činit odpovědným celý národ. Moskva by také podle něj měla co nejdříve objasnit svá tvrzení o jaderné zbrani ve vesmíru.

Ostře proti Rusku i Putinovi

„Rusko destabilizuje svět, usiluje o světový řád založený na síle a stupňuje kybernetické útoky a šíření dezinformací,“ řekl Macron. „Je to zpátečnická země a její chuť přepisovat dějiny a hranice neslábne,“ uvedl francouzský prezident, který ale zároveň zdůraznil, že Francie není s Ruskem ve válce.

Zelenskyj mluvil o ruském prezidentu Vladimiru Putinovi jako o „krvavém diktátorovi“ a žádal mezinárodní společenství, aby ho za jeho činy hnalo k odpovědnosti.

Zelenskyj přijel kvůli podpisu obranné dohody do Paříže. Do Elysejského paláce ho doprovodil francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu. Ukrajinský prezident před setkáním avizoval „důležitou dohodu“. „Naše spolupráce přináší výsledky, chrání životy lidí na Ukrajině a celou naši Evropu,“ napsal Zelenskyj na síti X.

Francie dlouhodobě podporuje Ukrajinu v její obraně proti ruské invazi, která začala téměř před dvěma lety. Součástí podpory jsou mimo jiné dodávky zbraní, namátkou lehkých obrněných průzkumných vozidla AMX-10 RC či samohybných houfnic Caesar ráže 155 mm.

Zelenskyj už v pátek v Berlíně podepsal bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci s německým kancléřem Olafem Scholzem. Podle německého ministerstva obrany má pomoc poskytnutá na základě této smlouvy hodnotu 1,13 miliardy eur (téměř 29 miliard Kč) a týká se zejména protivzdušné obrany a dělostřelectva.

Zelenskyj míří do Francie a Německa, jednat by měl i s Pavlem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám