Hlavní obsah

Lukašenko ke vzpouře: Mysleli jsme, že se situace vyřeší, ale nevyřešila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko v úterý hovořil s novináři o svém zapojení do konfliktu mezi Kremlem a žoldnéřskou Wagnerovou skupinou. Uvedl, že tento příběh nemá žádné hrdiny, a poznamenal, že došlo k podcenění situace.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko přijíždí na zasedání Nejvyšší euroasijské hospodářské rady v Moskvě

Článek

Lukašenko pomohl vyjednat ústup wagnerovců přímo s jejich majitelem Jevgenijem Prigožinem, protože se spolu znají více než dvacet let. Prigožin a jeho vojáci najdou nové útočiště právě v Bělorusku, výměnou za to ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) přestala pučisty stíhat.

„V žádném případě nejsem hrdina, ani (ruský prezident Vladimir) Putin, ani Prigožin, protože se nám situace vymkla z rukou. Pak jsme si mysleli, že se sama vyřeší, ale nevyřešila se a dva lidé, kteří bojovali na frontě, se střetli. Tenhle příběh nemá žádné hrdiny,“ řekl Lukašenko.

Server Meduza zdůraznil, že není zřejmé, koho přesně má běloruský vůdce na mysli, když hovoří o dvou lidech na frontě, kteří se střetli. Předpokládá však, že by mohlo jít o Prigožina a ministra obrany Sergeje Šojgua, mezi kterými dlouhodobě panuje nevraživost.

Vzpouru wagnerovců ukončila v sobotu k večeru dohoda mezi Putinem a Prigožinem, kterou podle ruských médií zprostředkoval Lukašenko. Putin v pondělí řekl, že členové Wagnerovy skupiny se buď mohou přesunout do Běloruska, kam měl podle Kremlu na základě sobotní dohody dorazit i Prigožin, nebo vstoupit do ruské armády. Podle běloruské skupiny Hajun, která monitoruje pohyby ruských sil, Prigožinovo letadlo dnes přistálo u Minsku.

Prigožinovo letadlo přistálo u Minsku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám