Hlavní obsah

Lucembursko povolí konzumaci a pěstování marihuany pro vlastní účely

Lucemburk

Obyvatelé Lucemburska budou moci legálně pěstovat marihuanu pro vlastní užití, každá domácnost bude smět sklidit až čtyři rostliny konopí. Zároveň bez omezení umožní prodej semen konopí. Podle deníku The Guardian se tak Lucembursko stane první evropskou zemí, která zcela legalizuje soukromou produkci a rekreační konzumaci marihuany.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Legalizace marihuany byla jedním z témat, která si současná vláda složená z liberálů, zelených a sociálních demokratů vytkla v roce 2018 v koaliční smlouvě.

Podle ní snaha regulovat trh s touto drogou pomocí zákazů a perzekuce selhala, proto pokročila k uvolnění pravidel.

Každý ze 620 tisíc obyvatel knížectví, který dosáhl plnoletosti, bude smět marihuanu volně užívat v soukromí a také si ji pro vlastní použití v místě bydliště vypěstovat. Pěstování bude povoleno uvnitř i venku.

Soud potrestal muže za koláčky s marihuanou, trenérky po nich skončily v nemocnici

Krimi

Nadále však zůstane platný zákaz převozu konopí a konopných produktů a také obchod s nimi.

Povolena není ani konzumace marihuany na veřejnosti. Držení a konzumace konopí na veřejnosti v množství menším než tři gramy už však nebude trestným činem, ale pouze přestupkem.

Rekreační užívání marihuany je na světě legální například v Uruguayi, Kanadě či některých státech USA, letos ho schválilo také Mexiko. Mnohem více zemí včetně Česka povolilo prodej a užívání konopí pro léčebné účely.

Reklama

Výběr článků

Načítám