Hlavní obsah

Loni se v Evropě objevil rekordní počet nových drog

Právo, jfk

Rekordní nárůst počtu nových drog na území Evropské unie zaznamenalo za loňský rok Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) a Evropský policejní úřad (EUROPOL).

Foto: Aleš Hanus, Právo

Nabídka jednoho z českých obchodů. Ilustrační foto

Článek

Jak Právu sdělila mluvčí národního protidrogového koordinátora Michaela Hochmanová, evropský drogový trh doslova zaplavil nový sortiment. „Nárůst psychoaktivních látek o 41 substancí v jediném roce nebyl dosud nikdy zaznamenán,“ uvedla.

„Na situaci reagují evropské státy změnami legislativ, které se vztahují k výrobě, prodeji a distribuci psychoaktivních látek,“ podotkla s tím, že Česká republika přijala zákonná opatření k dubnu tohoto roku a uvedla 33 nových drog do seznamu ilegálních látek.

„Je zřejmé, že se na drogové scéně objevil nový fenomén, který může mít v budoucnu ambici změnit celý drogový trh. Tradiční struktury organizovaného zločinu mohou být nahrazeny rychle se vyvíjejícími skupinami výrobců a obchodníků, kteří neustále přicházejí s novými psychoaktivními látkami,“ varoval protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Dodal, že bude nutné pracovat na dalších změnách zákonů, protože druhy a počty nových drog se budou neustále zvyšovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám