Hlavní obsah

Lodě s hypersonickými střelami Cirkon pošleme na Washington, hrozí Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ruský prezident a současný místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek vyzval k tomu, aby ruské válečné lodě vyzbrojené hypersonickými střelami připluly na dostřel Washingtonu.

Foto: ČTK/AP

Test hypersonické střely Cirkon

Článek

„Hlavním novoročním dárkem bylo to, že se střely Cirkon vydaly k pobřeží zemí NATO,“ napsal Medvěděv ve čtvrtek na Telegramu. Reagoval tím na tweet amerického velvyslanectví v Moskvě apelující na Rusy, kteří nesouhlasí s politikou Kremlu. Rusky psaná výzva s videem Medvěděva evidentně dopálila.

Doporučil proto armádě, aby fregaty se supermoderními hypersonickými střelami Cirkon rozmístila „někde v okruhu 100 mil (160 kilometrů) od amerického pobřeží a řeky Potomac“.

Tato válka vás není hodna, vzkázali ve videu Američané Rusům. Medvěděv zuří

Zahraniční

100 mil činní dostřel Cirkonu a řeka Potomac protéká americkým hlavním městem Washingtonem. Medvěděv se o střelách Cirkon na Telegramu nezmiňuje náhodou. Rusko v úterý oficiálně poslalo do operační služby fregatu Admirál Gorškov, která je těmito střelami dovybavena. Uvedlo, že se vydá na plavbu Atlantským a Indickým oceánem a Středozemním mořem.

Hypersonické zbraně jsou vzhledem ke své rychlosti, která přesahuje pětinásobek rychlosti zvuku, vnímány jako způsob, jak získat převahu nad jakýmkoliv protivníkem. Klasická protivzdušná obrana před nimi spolehlivou ochranu nezaručí. Ve srovnání s mezikontinentálními balistickými střelami je u nich také obtížnější vypočítat, na jaký cíl míří. Západ těmito zbraněmi nedisponuje.

Cirkony jsou podle dřívějších prohlášení ruské armády schopny dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku a při doletu do 1000 kilometrů můžou zasahovat námořní i pozemní cíle. Rusko má kromě cirkonů i další hypersonické balistické střely Kinžal, jež dokážou zasáhnout cíl vzdálený až 2 tisíce kilometrů.

Rusko nasadilo fregatu s novými hypersonickými střelami Cirkon

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám