Hlavní obsah

Loď se šesti stovkami migrantů, kterou odmítla Itálie i Malta, může přistát ve Valencii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Loď Aquarius neziskové organizace SOS Méditerranée se 629 migranty na palubě, kterou odmítly přijmout Itálie i Malta, může přistát ve Valencii. V pondělí to oznámil španělský premiér Pedro Sánchez.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď s více než 600 migranty musela bezcílně plout po mořiVideo: Reuters

 
Článek

„Ministerský předseda vydal pokyny tak, aby Španělsko mohlo naplnit své mezinárodní humanitární závazky, a oznámil, že Aquarius bude vítán ve španělském přístavu. Je naší povinností předcházet humanitárním katastrofám a poskytnout těmto lidem bezpečné útočiště v souladu s mezinárodním právem,“ cituje deník The Guardian z prohlášení španělského úřadu vlády.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Záchranná loď Aquarius na archivním snímku

Itálie v neděli neumožnila lodi s více než 600 migranty zakotvit v jednom z italských přístavů a požádala Maltu, aby plavidlo přijala. Malta ovšem uvedla, že se záchrannou operací nemá co do činění. Loď proto bezcílně plula Středozemním mořem. [celá zpráva]

V lodi je podle sdělení organizace SOS Méditerranée celkem 629 migrantů, včetně 123 nezletilců bez doprovodu, 11 dalších dětí a sedmi těhotných žen.

Charita uvedla, že migranti, kteří pocházejí převážně ze subsaharské Afriky, se nalodili při šesti záchranných operacích u libyjského pobřeží. Několik set migrantů zachránila v sobotu v noci italská pobřežní stráž, která je dopravila právě na loď Aquarius.

Italové nepřijmou ani další loď

Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini naznačil, že Itálie hodlá uzavřít přístavy i pro další loď, kterou provozuje německá nezisková organizace Sea Watch a jež v noci na pondělí vyzdvihla u libyjských břehů z moře kolem 800 migrantů, napsal deník La Repubblica.

Protiimigrační Liga, kterou Salvini vede, chce mimo jiné prosadit masové deportace migrantů, kteří v Itálii žijí bez patřičných dokumentů. Salvini učinil z migrace jedno z hlavních témat předvolební kampaně. Ligu, dříve spíše marginální stranu, v březnu volilo přes 17 procent italských voličů a nakonec sestavila vládu s protestním Hnutí pěti hvězd.

Reklama

Výběr článků

Načítám